Синдикалистката Ваня Григорова влиза в битката за София. Тя официално бе представена като кандидат за кмет на столицата на пресконференция на БСП-София и "Левицата". Тя оповести и приоритетите, които предвижда да отстоява като градоначалник.

Обикновените хора често се чувстват нечути, изтъкна синдикалистката. А милионерите си купували влияние. Тя влиза в борбата кметския стол с манифест за един демократичен град. Григорова увери, че познава добре проблемите в общината. Тя обещава да спре концесиите и аутсорсинга на услуги в столицата и да демонтира сградите, които спират въздушните течения в София.

Заедно и всички не са празни понятия, подчерта Григорова. София ще е за всички, а не за малцина, които имат пари. София за всички, е мотото на кампанията й, обяви тя на пресконференцията.

Най-големият враг на българските граждани е апатията, изтъкна Григорова. Когато ние пасуваме, бесуването ликува, по мнението й. Когато има мълчание, гласът на парите е много силен, подчерта синдикалистката.

Ваня Григорова ще прегледа общинските услуги, които са дадени на концесия, и даде за пример концесията на "Софийска вода". Все повече линии на градския транспорт се дават на частни фирми, по думите й. За нея проблем на София остава сметопочистването. Общинското дружество в момента е поставено на колене, изтъкна тя. Няма хосписи, отчете още Григорова. Тя обеща софиянци да разберат как се харчат парите в столицата и увери, че ще чува какви са приоритетите на софиянци. Григорова ще говори с хората, които са изключени - жителите на крайните квартали. И хората от крайните квартали трябвало да живеят достойно. София е за всички, категорична бе тя.

Лидерът на БСП-София Иван Таков се обяви срещу порочния модел в столицата. Григорова, по думите му, ще води тежка битка със статуквото и сглобката. Той критикува огражденията около Паметника на Съветската армия от общинските власти. Тук сме да променим София, обяви Таков. София може да бъде управлявана и по друг начин, заяви той.

Председателят на "Левицата" Костадин Паскалев е доволен, че синдикалистката се е съгласила да бъде кандидат на обединеното ляво. Според него тя ще се справи с презастрояването, липсата на детски градини и ясли. Ще работим в общ екип, убеден е Паскалев. Според него десницата е обединена срещу българската памет.

Стана ясно, че все още се уточнява коалиционният формат, който ще застане зад кандидатурата на Ваня Григорова.

БСП-София и "Левицата" заедно атакуват кметския стол в София?

БСП-София и "Левицата" заедно атакуват кметския стол в София?

Повечето лица на "Левицата" всъщност са лица на БСП доскоро

На пресконференцията не присъстваха Мая Манолова и Татяна Дончева - лидери на "Изправи се, България" и "Движение 21", които са част от "Левицата". 

Припомняме, че през май Костадин Паскалев бе избран за председател на коалиционния съвет на формацията, след като едва миналата година напусна БСП заедно с Валери Жаблянов. Той остана и един от бившите социалисти, които не основаха своя партия. За разлика от него Мая Манолова, която беше депутат от БСП от 2005 до 2015, а след това и национален омбудсман, през 2019 г. се кандидатира неуспешно за кмет на София, през 2019 г. създаде гражданската платформа "Изправи се, България". Тази сутрин стана ясно, че се изгражда строителна ограда около Паметника на съветската армия, известен сред софиянци като МОЧА - Мемориал на окупационната червена армия. Мая Манолова алармира във "Фейсбук", че се подготвя премахване на палатковия лагер на пазителите на мемориала от предвиденото му преместване и призова хората да идват да го бранят.

Малко по-рано днес от партия МИР обявиха, че са решили да прекратят преговорите за съставяне на местна коалиция в София за местните избори на 29 октомври. В писмо до Иван Таков председателя на формацията Симеон Славчев заявява, че МИР се оттегля, тъй като е бил нарушен принципът на равнопоставеност между потенциалните коалиционни партньори и защото две от партиите в сформиращата се коалиция са организирали днешната пресконференция преди да е подписано коалиционно споразумение и да са уточнени всички подробности и принципи около съвместното явяване на местните избори. Това според партия МИР показва подход на налагане на част от субектите в коалицията над останалите без да са съгласувани предварително и планирани общи съвместни действия, който не би бил успешен за постигане на желания резултат. Славчев изтъква, че силовото налагане на определена организация или личност не може да бъде партньорско отношение и желание да има устойчиви взаимоотношения между партньорите.

Снимка 631273

Източник: ПП МИР