"Основна в съвременното глобално противостоене (а и у нас) става битката за общественото мнение. Като че ли все повече изчезват нюансите в общественото и медийното осмисляне на събитията. Всичко става черно-бяло."
Това констатира Институтът по социология "Иван Хаджийски" в своя анализ в първите дни на настоящия месец май.

Изчезването на нюансите. Всичко става черно-бяло

"Докато едни са убедени, че отравянето на Скрипал във Великобритания е провокация, други настояват, че всички английски версии безусловно сочат вината на Путинова Русия. Докато едни иронизират ефективността на операцията на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, като изтъкват как цели две трети от изстреляните ракети са били прихванати от демодирани противоракетни системи от съветско време, други подчертават как нито една ракета не е била свалена и ударът е бил хирургически безупречен."

Тези процеси и тенденции се наблюдават и у нас според анализа. Всяка от политическите сили у нас вече "говорила на свои публики", което пораждало паралелни "разговори", нямащи много допирни точки помежду си.

Докато едни приветствали президента Радев за достойно поведение в срещата с руския патриарх Кирил, други заклеймявали Радев за унизително слугинско поведение.

Едните вярвали, че Иванчева е символ на корупция, а в същото време други били убедени, че това е постановка.

"За първи път от толкова високо място бе отправено обвинение към президента, че буквално предлага излизане от ЕС и НАТО.

Опроверженията на Радев и коментарите му по адрес на Цветанов бяха резки."

На този фон сякаш премиерът Борисов се опитвал да внася нюанси - да застава ту зад една, ту зад друга позиция, и това всъщност очертавал сложността и противоречивостта на официалната българска гледна точка. "Например, в нарасналото международно напрежение българската позиция изглежда нюансирана, не изцяло "западна". Ние подкрепяме партньорите си от ЕС и НАТО, но някак с половин уста."

Президентството опровергава твърденията на Цветанов

Президентството опровергава твърденията на Цветанов

Администрацията на Радев публикува предложената на КСНС позиция

На политическия фронт у нас - (почти) нищо ново

В същото време, въпреки обезличаването на политическите и обществени нюанси, изглежда на политическия фронт у нас не се наблюдава нищо ново. Почти нищо ново.

БСП
БСП продължавали своя курс на твърдо и всекидневно противопоставяне на ГЕРБ по основните теми на политическия и парламентарния дневен ред.

ДПС
ДПС не предлагали нищо ново, най-вече защото били твърде заети с вътрешните си проблеми, свързани с натиска за обединение с други подобни партии - НПСД и ДОСТ - и с новата обстановка в Турция, провокирана от решението на Ердоган за предсрочни избори.

Сидеров бесен на срещата Каракачанов - Симеонов - Нинова

Сидеров бесен на срещата Каракачанов - Симеонов - Нинова

Сидеров не упълномощил Каракачанов и Симеонов да провеждат срещи

ОП
Патриотите са все по-рядко обединени.

Според анализа най-сложна е играта на вицепремиера Валери Симеонов. "Той прави неща, които му отварят лични пространства, но същевременно не подхождат електорално на партията му."

Избирателите на Симеонов не били прозападни и едва ли одобряват идеи като тези за сближаване със СДС и т.н. Именно заради това Симеонов се опитвал да възстанови образа на партията НФСБ, като все повече избягвал говоренето в първо лице ед.ч., изразявайки "колективната воля" на своето ръководство.

Симеонов не дава отчет никому за срещите си

Симеонов не дава отчет никому за срещите си

Искал да покаже на Нинова законопроектите на НФСБ

ГЕРБ
Продължава противоборството между ГЕРБ и президента Румен Радев. Реактивността на Радев спрямо Цветанов и ГЕРБ досега не носела негативи на президента.

Цветан Цветанов измества Дончев на западния фланг на ГЕРБ?

"Международната активност на Борисов все повече утвърждава Цветанов като движеща сила на политиката на ГЕРБ. Почеркът на Цветанов все повече личи в контекста на усложнените коалиционни отношения."

Според анализа се наблюдава усилена работа на Цветанов да конституира себе си като твърдо западно крило на ГЕРБ. За разлика от нюансите при Борисов, Цветанов еднозначно и при всеки повод се идентифицирал с партньорите от ЕС и НАТО.

"Това е в синхрон с настъпващия консервативен тренд при управляващите - Цветанов съчетава прозападните настроения именно с традиционалисткия подход на ГЕРБ, който напоследък се характеризира от мнозина като опит за специфична консервативност."

БСП - хиперактивни, ГЕРБ - може и да не сме най-доброто, но по-добро не е измислено

БСП - хиперактивни, ГЕРБ - може и да не сме най-доброто, но по-добро не е измислено

Време на парадокси - ГЕРБ превземат територията на патриотите

По този начин всичко това променяло представите за крила в ГЕРБ - "народняшкия" Цветанов и "европейския" Дончев - и засега маргинализирало Томислав Дончев като потенциална алтернатива на позициите и посланията на Цветан Цветанов.

"Линията на Цветанов се опитва да изземе и един от основните аргументи на отново коалиращата се стара десница - необходимостта от защита на евроатлантизма и борба с русофилията."