Евродепутатите Петър Витанов, Андрей Новаков, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват пакет "Мобилност" да не бъде разглеждан по време на пандемията с коронавируса, съобщи БНР.

"Ние искаме в рамките на нашите парламентарни правомощия да спрем процедурата в този много сложен период за всички нас. От там нататък всеки със своите аргументи ще започне да работи отново по досието. Нашето искане е пак казвам, в този много сложен период досие да не бъде разглеждано", подчерта Илхан Кючюк.

Съветът на ЕС прие промените в пакет "Мобилност"

Съветът на ЕС прие промените в пакет "Мобилност"

Европарламента ги одобри на второ четене, те ще влязат св сила

Припомняме, че вчера стана ясно, че Съветът на ЕС е приел на писмена процедура спорните промени в пакета.

За да влезе окончателно в сила, той трябва да бъде гласуван в транспортната комисия на Европарламента и на пленарна сесия.

По информация на БНР това се очаква да стане през юни или юли.

Припомняме, от самото начало на пакета се противопоставиха шест държави - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония.

Според транспортния министър Росен Желязков пакетът "Мобилност" е прецедент, който разделя държавите членки.

През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията. 

Девет са вече страните против пакет "Мобилност", доволен Желязков

Девет са вече страните против пакет "Мобилност", доволен Желязков

Кипър, Малта и Естония също вече ни подкрепят