Заради внесените промените в Кодекса за застраховане, може да се поиска депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова да освободи поста председател на бюджетната комисия в 44-ия парламент.
Това заяви пред БНТ експертът по пътна сигурност Настимир Ананиев. Според него поправките в Кодекса за застраховане навяват на мисълта, че става въпрос за лобизъм.

Припомняме, на 4 ноември, неделя, премиерът Бойко Борисов, който е и председател на партия ГЕРБ, разпореди на депутатите от своята партия да не гласуват внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Промените бяха внесени между първо и второ четене в парламента на Кодекса за застраховане от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според адвокат Петя Керанова Европейският съюз е въвел определени лимити за обезщетенията за смърт на пътя и държавата не може да налага допълнителни ограничения.

Промените, внесени между двете четения в парламента, включват поправка, която може да доведе до вълна от дела срещу държавата. Според текста, застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт.

Застрахователите и Менда Стоянова започвали поход срещу жертвите и пострадалите при катастрофи

Застрахователите и Менда Стоянова започвали поход срещу жертвите и пострадалите при катастрофи

Институтът по пътна безопасност настоява за широк диалог за Кодекса за застраховането

Стоянова е внесла предложение да има таван на обезщетението, което получават близките на загинали при катастрофа.
Предложенията на Менда Стоянова предвиждат ограничение от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева. Предвижда и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

Според Настимир Ананиев, който е бивш депутат от РБ - Движение "България на гражданите", с предложения между двете четения в парламента се избягва общественото обсъждане. Предложеният максимален таван от 20 хиляди лева при предложен таван от 40 хиляди от Асоциацията на застрахователите в България нявява на мисълта, че тук има лобизъм, добави той. По думите на Настимир Ананиев, готвените промени са "огромен гаф".

Ако броят на жертвите на пътя падне драстично, обезщетенията за смърт също ще паднат, но изглежда, че вносителите на поправките не вярват в това, заяви Настимир Ананиев.

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Предложенията на МЗ са основа за ефективен, финансово логичен модел

При сключване на застраховка ражданска отговорност" все още не е въведена системата на принципа "бонус-малус", при която рисковите шофьори плащат повече за гражданска отговорност.

Според адвокат Петя Керанова с промените се разширява кръга на лицата, които имат право на обезщетение при произшествие на техен близък. Но хората, които са от по-широкия кръг трябва да докажат силна емоционална връзка в съда. Досега такъв прецедент не е създаден. Държавата не може да налага допълнително ограничение извън директивата на ЕС за лимитите.

Много варианти бавят системата "бонус-малус" при застраховките

Много варианти бавят системата "бонус-малус" при застраховките

Обществено обсъждане ще бъде инициирано през месец септември тази година

Новите промени включват поправка, според която застрахователят няма да е длъжен да покрие цялото задължение по задължителната застраховка гражданска отговорност, заради което може да има вълна от дела срещу държавата, която е длъжна да гарантира тази застраховка, прогназира Керанова.

Юристът акцентира върху контрола, тъй като често тежките нарушители на пътя имат предишни провинения. Промените не могат да се приемат, защото има принцип на справедливост. Според Керанова вносителите на закона са подведени.