Асоциация на българските застрахователи (АСЗ) и Менда Стоянова започват поход срещу хилядите жертви и пострадали при катастрофи. Това пишат от Института по пътна безопасност във връзка с предложените промени в Кодекса за застраховането.

Промените са предприети изцяло във връзка с направено предложение от АБЗ, без да са подложени на обществено обсъждане и оценка за необходимостта им, пишат от института. Този подход доказвал, че АБЗ и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова започват поход срещу хилядите жертви и пострадали от ПТП.

Борисов разпореди да не се гласува засега Кодекса за застраховането

Борисов разпореди да не се гласува засега Кодекса за застраховането

Промените да бъдат подложени на широк обществен дебат

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Основният аргумент, според автомобилистите, е недостиг на премиите по застраховка "Гражданско отговорност" на автомобилистите за изплащане на обезщетения за неимуществени вреди, предвид разширяване кръга на лицата, имащи право на компенсиране на морални вреди с Тълкувателно решение N 1/2016 от 21.06.2018г. на ВКС.

Според института искането да се фиксира в закон цената на човешкия живот, всъщност противоречи на закона и на основните принципи в правото, на морала и на разбирането на обществото.

"Тази опасна игра, която играят застрахователите и Менда Стоянова за сметка на хората, които за загубили близки в катастрофи, е не само позорна, но и представлява подигравка с целия народ. Аргументът, че застрахователите работят на загуба е опит да се заблуди обществото", пишат от института.

Хаос от 20 пътни знака на кръстовището, взело живота на четиримата футболисти

Хаос от 20 пътни знака на кръстовището, взело живота на четиримата футболисти

Почти всяка втора катастрофа е заради лош ремонт и организация, смята Богдан Милчев от ИБП

Резултатите от анализ на института показвали, че застрахователите нямат загуби, а имат прогнози за загуби. Съгласно публикувани данни на Националния статистически институт (НСИ) оборотът на лицензираните застрахователи в България за 2017 година възлиза на 2 363 млрд. лв. Печалбата на застрахователните компании от животозастраховане и в общо застраховане за миналата 2017 година е в размер на 54 млн. лева.

"В животозастраховането, както и в общото застраховане, тя е поне 27 млн. лева. Общата печалба обаче бележи сериозен спад в сравнение с предишната година, като за 2016 г. тя е над 70 млн. лв. Тоест спадането на печалбата от 70 на 54 милиона лева, а не липсата на средства и печалба, е аргумент да се иска фиксиране цената на живота със закон", се посочва в становището на автомобилистите.

Поради това от Института за пътна безопасност настояват да се проведе широка обществена дискусия и внимателна оценка за действителна необходимост от някакви промени.