Скандалът се предизвиква от въпросния господин, който се държи като втори външен министър на Русия, а не като духовно лице. Най-скандално е, че не му се отговори реципрочно.

Това коментира анализаторът от Института за дясна политика и приближен на ГЕРБ Георги Харизанов в ефира на Нова телевизия на въпрос дали е огорчен руският патриарх Кирил след изказваният на президента Румен Радев по повод 3 март.

Илиян Василев: Думите на руския патриарх не са християнски

Илиян Василев: Думите на руския патриарх не са християнски

Паметта е за загиналите, а не за властимащите, които са се движели от корист...

"В желанието си да покаже характер, господинът си измисля факти", каза Харизанов по адрес на патриарха.

"Господин Радев чудесно подчерта - войни на Александър Втори. Скандал има. По въпроса за пренаписването на историята, съществува факт, дори имаше подписка за отмяна на 3 март като национален празник", посочи от своя страна социологът Кольо Колев.

"Г-н Колев, ако каже още веднъж "чудесно", ще ни стане лошо", отвърна саркастично Харизанов.

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Вицепремиерът да се извини

"Патриарх Кирил се обръща към Радев сякаш някой е забравил да му каже, че междувременно президентите са се сменили. Спомнете си изказванията на Росен Плевнелиев. Маса българи умряха от срам. Тук е коренът на това, което наричаме скандал", допълни още социологът.

Двамата коментираха и предаването "Вечер" по руската телевизия "Россия 1", в което политиците отправят обидни думи към българската държава и президент. Основният проблем бил, че там са изнесени неверни факти по адрес на българската страна, но за щастие се намерили и коментатори, които призовали за запазване на добрите отношения между двете страни.

МВнР не иска да коментира обидите към България по "Россия 1"

МВнР не иска да коментира обидите към България по "Россия 1"

По руската държавна телевизия обсъждат "Защо България забрави "руската кръв"