От "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) ще възстановяг до 15 април 2022 г. предоставената й от Министерството на енергетиката възмездна финансова помощ за изплащане на присъдените суми по арбитражно дело № ICC Case 18086/GZ/MHM между дружеството и "Атомстройекспорт" АД.

Това стана ясно от днешното заседание на Министерския съвет с одобрените проекти за решение и постановление на правителството за промяна срока за погасяване на тези задължения на компанията.

Предоставените на НЕК пари за делото са в размер 1 176 660 837 лв., представляващи левовата равностойност на 601 617 133 евро. С изменения по предходни документи на правителството определеният срок за възстановяване на временната помощ бе съкратен, като от декември 2023 г. се промени на 31 март 2022 г.

С одобрените сега проекти срокът е коригиран от 31.03.2022 г. на 15.04.2022 г. Промяната не налага допълнителни разходи/трансфери или други плащания, които да са за сметка на държавния бюджет.

Припомняме, че през януари 2021 година бе обявено намерението реакторите, предназначени за проекта АЕЦ "Белене", да бъдат прехвърлени за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" на втора площадка.

През октомври 2020 година Българският енергиен холдинг (БЕХ) взе решение да влезе в преговори със САЩ за разработване на нови ядрени проекти и конкретно да се направи проучване на възможностите за изграждане на ядрена площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй". И в енергийната стратегия на България до 2030 г. е заложено изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности.

Едновременно с това през юни 2018 година Народното събрание размрази официално 30-годишния проект за втора ядрена централа в България - "Белене".

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, който го бе нарекъл "гьол". Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност. През май 2019 г. бе открита процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", а една година по-късно тържествено бе обявено, че кандидатстват американци, французи и руснаци.