Ексминистърът на отбраната Николай Ненчев призова България да приеме на своя територия формирования на НАТО от трите вида въоръжени сили, за да се защити от нарастващата агресивност на Русия.

В публикация в профила си във Фейсбук той посочва, че не може да се разчита на споразумения с Русия, тъй като тя не спазва международните ангажименти, които е поела.

"Днес подписът на Русия не струва пукната пара!" - констатира Николай Ненчев, като задава въпроса дали ако Украйна не беше предала ядреното си оръжие на Русия, днес щяхме ли да сме свидетели на провокации от страната на Москва, като тази в Азовско море.

Припомняме, Москва плени в международни води три украински кораба с 23 моряци.

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия иззе три кораба и залови 23-ма украински моряци

Николай Ненчев напомня, че през 1994 г. Украйна подписва Будапещенския меморандум, с който предава на Русия своя ядрен арсенал - третият по мощ в света. Това става в отговор на призивите на САЩ и Великобритания Киев да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

В замяна Москва се ангажира, че ще зачита независимостта и суверенитета на Украйна, и съществуващите граници. Няма да използва сила или заплаха за употреба на сила срещу Украйна, няма да прилага икономически натиск.

Днес всички тези ангажименти са нарушени и "никоя държава повече няма да предаде притежавано от нея ядрено оръжие срещу каквито и да било гаранции", подчертава ексминистърът на отбраната.

Русия потъпква грубо и Договора за използване на Азовско море и Керченския пролив, подписан през 2003 г. лично от Владимир Путин и от украинския президент Леонид Кучма.

Затова Ненчев призовава всички национално отговорни политически фактори "да работят за пълната, а не само формална интеграция на България в НАТО, за утвърждаване на стратегическо партньорство със Съединените щати и с балканските страни от ЕС и НАТО".

Борисов разтревожен в Азовско море да не се минат граници без път назад

Борисов разтревожен в Азовско море да не се минат граници без път назад

Задържаните моряци незабавно да бъдат освободени

"Време е вече България да настоява за повече присъствие на НАТО в Черно море! Крайно време е да работим решително за изграждането на адаптираното предно присъствие на НАТО на югоизток. България може и трябва да приеме на своя територия формирования на НАТО и от трите вида въоръжени сили. Време е за повече съвместен air policing с наши водещи съюзници - тази възможност заедно с моя екип създадохме през 2016 г., когато американски изтребители патрулираха в небето ни заедно с нашите ВВС." - заключава Ненчев.

Пълният текст на публикацията:

Днес подписът на Русия не струва пукната пара!

Ако Украйна не бе предала ядреното си оръжие на Русия, щяхме ли да сме свидетели на подобни провокации?

Украйна е член-основател на Съветския съюз. Малко хора знаят, че тя е и основател на Организацията на обединените нации, като през годините на Студената война имаше отделно представителство в ООН. Подписът на украинския президент стои под Беловежките споразумения, благодарение на които Русия утвърди своя суверенитет.

Не бива да забравяме, че след разпада на СССР голяма част от съвместния военен арсенал по право се полагаше на Украйна. Разпространението на ядреното оръжие тогава притесни Вашингтон и Лондон.
След силен натиск от тяхна страна през 1994 г. Украйна подписа Будапещенския меморандум, с който се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и предаде своя ядрен арсенал на Русия. Тогава той бе третият по мощ в света.

В замяна Москва се ангажира, че: Ще съблюдава независимостта и суверенитета на Украйна и съществуващите граници. Ще се въздържа да използва сила или заплаха за използване на сила срещу Украйна. Ще се въздържа от използване на икономически натиск върху Украйна, за да повлияе на нейната политика. Подобни гаранции бяха дадени на Беларус и Казахстан.

Русия получи 81% от Съветския черноморски флот, акостирал на признатия за украински от руснаците полуостров Крим. Русия запази правото си да поддържа на полуострова въоръжени сили от 25 000 души, 24 артилерийски системи и 132 бронирани бойни машини.

След окупацията и анексията на Крим можем с тъга да констатираме, че Договорът за неразпространение на ядрените оръжия е мъртъв.
Никоя държава повече няма да предаде притежавано от нея ядрено оръжие срещу каквито и да било гаранции.

Днес сме свидетели как Русия се опитва да извлече допълнителни ползи от продължаващото си престъпление и нагло обявява водите на Азовско море и Керченския пролив, разделящи Украйна от Русия, за свои. С което грубо потъпква и Договора за използване на Азовско море и Керченския пролив, подписан през 2003 г. от президентите Кучма и самия Путин!
Договорът гарантира, че "Търговските кораби и военните кораби, а също така и други държавни кораби под знамената на Руската Федерация и Украйна ползват Азовско море и Керченския пролив за свободно корабоплаване".

Днес е очевидно, че подписът и поетите ангажименти от страна на Русия не струват пукната пара. Свидетели сме на нагъл опит да бъдат задушени украинските азовски пристанища.

Не бива да имаме и най-малкото съмнение, че опитите на Русия да доминира в Черноморския басейн ще продължат. Съотношението на силите в Черно море между руските военноморски, военновъздушни и сухопътни формирования и тези на НАТО вече е драстично нарушено в полза на Русия.

Ще предприемат ли конкретни действия българските власти? Призовавам всички национално отговорни политически фактори у нас да работят за пълната, а не само формална интеграция на България в НАТО, за утвърждаване на стратегическо партньорство със Съединените щати и с балканските страни от ЕС и НАТО! Време е вече България да настоява за повече присъствие на НАТО в Черно море! Крайно време е да работим решително за изграждането на адаптираното предно присъствие на НАТО на югоизток. България може и трябва да приеме на своя територия формирования на НАТО и от трите вида въоръжени сили. Време е за повече съвместен air policing с наши водещи съюзници - тази възможност заедно с моя екип създадохме през 2016 г., когато американски изтребители патрулираха в небето ни заедно с нашите ВВС.

АСБ: Руската агресия в Азовско море показва нуждата от повече НАТО в региона

АСБ: Руската агресия в Азовско море показва нуждата от повече НАТО в региона

Спешното ни въоръжаване по натовски стандарти…