Военният министър Николай Ненчев е изключително спокоен след разпита, за който беше привикан днес.
В кулоарите на парламента той обясни, че е бил разпитан във връзка с договора с Полша за ремонт на шестте двигателя за миговете ни.

Попитан дали се е явил в качеството си на обвиняем или свидетел, Ненчев поясни, че се касае за предварително проверка, която се извършва.

Той допълни, че са говорили как са сключени договорите и какво е наложило това.

„От самото начало се стремя към пълна прозрачност. Т.е. Всички клаузи в договорите ги обсъждахме в много широк аспект“, коментира Ненчев, използвайки нехарактерния при посещение при прокурор глагол „обсъждам”.

Военният министър добави, че е изключително спокоен, като подчерта, че не се обсъждани конкретни въпроси, свързани с цената.

Ненчев е казал пред прокуратурата, че се е водил от една основна причина при подписването на договора - геостратегическият избор на България и по-точно членството ни в ЕС и НАТО.
„Има разпоредби, чрез които се настоява страните членки да ограничат отношенията си с Русия и да се търсят първо партньори в рамките на ЕС и НАТО, а ако няма такива, тогава да се търсят алтернативи“, обясни военният министър.

Той е бил придружаван от лидера на ДСБ Радан Кънев, като Ненчев го помолил да прегледа документите и поясни, че Радан Кънев е бил с него в качеството му на адвокат.
От своя страна Радан Кънев призова прокуратурата да бъде оставена да си свърши работата и коментира, че към момента няма доказателства делото за Миг-овете да е политическа поръчка.