До момента не са обсъждани конкретни параметри на допълнително разполагане на сили и техника на НАТО в България, съобщиха от Министерството на отбраната.

Във връзка с медийни публикации, че на срещата в Брюксел на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО е обсъждано изпращането у нас на АУАКС и до 1000 войници, от министерството уточняват, че не са водени такива разговори.

„На срещата днес не е обсъждано изпращането в страната ни на АУАКС и конкретен брой войници. В публикациите са посочени цифри и факти, които не се базират на дискусиите и взетите решения до момента.” – коментира министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Заявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пресата, както и дискусиите в рамките на Алианса, бяха свързани с възможностите за повишаване на сигурността в Източна Европа.
Широко известен факт e, че на срещата на Върха на НАТО в Уелс през 2014 г. бяха взети решения, насочени към гарантиране сигурността на съюзниците. След ескалацията на военните действия в Сирия, НАТО откликна позитивно на молбата на Турция за засилване на мерките за гарантиране на сигурността й, в т.ч. и чрез използване на АУАКС.“ – допълва министър Ненчев.