ГЕРБ прекъсна пленарното заседание, тъй като привикаха по спешност военния министър Николай Ненчев. Министърът на отбраната трябва да обясни на управляващата партия политиката в поверения му ресор.

Военният министър коментира, че не знае защо е привикан от парламентарната група на ГЕРБ. На въпроса на News.bg отговори, че идва спокоен на срещата.

Гаранти за евроатлантическата интеграция са както Министерският съвет, така и мнозинството в Народното събрание и това не веднъж сме го показвали, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Борисов обвини Радан Кънев в „нагла лъжа, клевета и измислица“
Обновена

Борисов обвини Радан Кънев в „нагла лъжа, клевета и измислица“

Даже аз на събора на БЗНС ходих с министър Ненчев и се радваха хората, каза премиерът

Припомняме, по-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви по въпроса за НАТО имаме двама министри, които защитават българския интерес (най-вероятно Ненчев и Митов, б.р.) и един премиер, който подрива усилията им. По-късно премиерът обвини Кънев в нагла лъжа, клевета и измислица, тъй като не било вярно, че правителството не е гарант за членството ни в НАТО и ЕС.

Ненчев заяви, че не е давал обяснение пред парламентарната група на ГЕРБ, а по време на срещата с нейни представители в парламента са обсъждали общи действия.

„В интерес на истината постигнахме изключително много в сферата на отбраната. Приехме Програма за развитие на отбранителните способности, приехме документи, които са от стратегическо важно значение, включително и план за развитие на отбранителните способности”, коментира министър Ненчев.

Той изтъкна още и приетите преди известно време проекти за модернизация на Българската армия, които са основен приоритет, а са били отлагани дълго време. „Използвах за пореден път случая да благодаря на ГЕРБ за подкрепата, която съм получавал в цялостност. Благодарих на депутатите от Комисията по отбрана, с които работим и имаме чудесни взаимоотношения. Благодарих за всичко онова, което правим за това България да бъде ясен, предвидим и последователен член на Северноатлантическия пакт”, заяви Николай Ненчев.

Той подчерта, че днес за пореден път е заявил, че винаги е имал изключително добра комуникация с министър-председателя. По думите му е получил всичко, което е поискал по всеки един въпрос в сферата на отбраната, включително и в сферата на увеличението на бюджета.

Не сме имали никакви разногласия с министър-председателя по отношение на политиките, които води правителството и в частност Министерство на отбраната, каза още министър Ненчев.

Във връзка с демилитаризацията на Черно море, той припомни, че само преди няколко дни са били заедно с министър-председателя на едно традиционно учение Бриз 2016, на което и двамата са дали висока оценка.

Всичко е наред, взели сме всички превантивни мерки, увери още Ненчев относно сигурността ни. Той подчерта, че е отговорен за сигурността на страната и приема задълженията си като министър.

Николай Ненчев изтъкна, че именно затова е толкова внимателен, когато коментира политически въпроси и изтъкна, че търси максимална политическа подкрепа.

„Ако хвърлите съвсем бегъл поглед, ще видите, че всички решения на Народното събрание са минали с много по-голяма подкрепа от подкрепата за правителството. Така че съм изключително благодарен на тези депутати, които имат отношение към това”, коментира военният министър  Ненчев.

След среща с ДСБ лидера Радан Кънев Ненчев заяви пък, че никога не се е притеснявал за оставката си. Гледам преди всичко да се отнасям сериозно към работата си, към въпросите, които се отнасят до националната сигурност, изтъкна Ненчев.

Получил пълната подкрепа както на герберите, така и от РБ. Никой днес не му е искал оставката.

Сутринта говорил с премиера Бойко Борисов. Не е стоял този въпрос на дневен ред, заяви Ненчев.

Министърът се ядоса като го попитаха медиите има ли разминавания с Радан Кънев. По най-ясният и категоричен начин съм заявил и пред него, че съм получил пълна подкрепа от страна на ГЕРБ във всички проекти, които съм внесъл в НС до момента, каза военният министър.

Попитан дали Кънев го вкарва в интрига, Ненчев отговори:„ Не бих искал да коментирам тези въпроси. Опитвам се да имам добри отношения с всички, когато се касае за националната сигурност на страната”.