Нено Димов беше нарочен за изкупителна жертва. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред bTV по повод на ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. 

Той добави, че покрай вота на недоверие, внесен от БСП, проблемът с водната криза е преекспониран, а в медиите е изнесена невярна информация.

По думите му водната криза не е от няколко месеца или години, а основният проблем е остарялата инфраструктура на водопреносната мрежа.

Окончателно Нено Димов остава в ареста

Окончателно Нено Димов остава в ареста

Може да извърши ново престъпление и да окаже въздействие на свидетели

"Загубите на вода в Перник са над 80%, в София бяха над 60%, такива са загубите при всяко едно ВиК в страната. Това не са проблеми създадени от Нено Димов. Той беше нарочен за изкупителна жертва. Проблеми натрупвани с десетилетия, с ареста му няма да се решат", добави вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че МОСВ не управлява водопреносната мрежа в страната, защото заявките за отпускане на вода и поддръжката на язовирите са отговорност на ВиК-дружествата, а министърът само утвърждава изготвения график.

Той добави, че яз. "Студена" не е собственост на екологичното министерство, а на Областната управа.

Съвестно изпълнявах правомощията си, защити се Нено Димов пред съда

Съвестно изпълнявах правомощията си, защити се Нено Димов пред съда

Държавното обвинение поиска постоянен арест за Димов

"През януари 2019 г. в язовира има 2,9 млн. куб. м вода, което е характерно за този сезон през последните 10 г. През април и май от 8 до 10 млн. се пълнят в язовира от снеготопенето, но през 2019 г. не постъпва вода, а той дори намалява", коментира Каракачанов и запита дали вода се отклонява или изпуска от водоема.

Министърът на отбраната заяви, че е споделил на премиера Бойко Борисов тезата си, че Димов не е виновен за ситуацията в Перник. Той коментира, че по време на Коалиционния съвет всички са подкрепили кандидатурата на Емил Димитров - Ревизоро.

"Предложих го, защото е достатъчно енергичен. Когато беше шеф на Митниците започнаха най-големите акции. Сега трябва да се действа бързо и енергично, той може да свърши много полезна работа", допълни Каракачанов.

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Оставката и ареста на Димов не отказват БСП от вот на недоверие

Това обаче показвало, че правителството носи вина за водните кризи и горенето на отпадъци