АЕЦ "Белене" заплаха за националната сигурност. Или по-точно - нереализирането на проекта. Това е записано в доклада за състоянието на националната сигурност за 2017, приет от вътрешната парламентарна комисия.

Основна цел на доклада е да представи оценките на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, за ефективността и ефикасността на политиката за национална сигурност, за действията, които институциите на държавната власт планират да предприемат през следващия период. Посоченият доклад има съществено значение за информиране на организациите на гражданското общество, на институции в други държави, на граждански организации в други държави и на международни организации относно политиката за сигурност на България. В доклада се съдържат оценки за вътрешно-политически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в други държави. Посочени са действията, предприети от институциите в съответствие със Стратегията за национална сигурност на България, приета през 2011 г.

Подготовката на доклада се проведе едновременно с представянето в Народното събрание на одобрения от Министерския съвет през ноември 2017 г. проект на актуализирана Стратегия за национална сигурност. Това даде възможност структурата и съдържанието на доклада за 2017 г. да бъде съобразена със структурата и съдържанието на приетата през март 2018 г. актуализирана Стратегия за национална сигурност.

До 2020 г. извършват стратегически преглед на отбраната

До 2020 г. извършват стратегически преглед на отбраната

Борисов одобри проекта на Годишен доклад за националната сигурност на България

Русия вече не фигурира като заплаха за сигурността на Европейския съюз и България. Припомняме, в предходния доклад за 2016 г. беше посочено, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа, в настоящия няма подобни квалификации.
Сега Русия не се посочва директно, когато се говори за дисбаланс на силите в Черно море и кризата в Украйна.

Според авторите на доклада се наблюдават негативни промени в "геостратегическа среда на сигурност в непосредствена близост до нашата територия", а в Черно море има "нарушен баланс на силите", като не се посочва източникът на заплахата.

Кабинетът одобри годишния доклад за състоянието на отбраната

Кабинетът одобри годишния доклад за състоянието на отбраната

Основните проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи

Негативните промени в геостратегическа среда на сигурност в непосредствена близост до страната и нарушения баланс на силите в Черно море, вследствие на кризата в Украйна и милитаризирането на Крим, наложиха подготовката на щабовете и формированията да бъде насочена приоритетно към отработване на задачи по мисия "Отбрана".
Посочва се още, че има "криза на доверие в отношенията" България, ЕС, САЩ и Русия. Става ясно също, че влошените отношения на Руската федерация с НАТО и ЕС вече не поставят пред изпитание европейската сигурност. Вече отсъстват и констатациите за растяща заплаха предвид превъоръжаването на руската армия, доминирането на Русия в акваторията на Черно море, включително и разширения излаз на страната до енергийните залежи, което за 2016 година беше отчетено като "трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион".

Чужди спецслужби активно работят в България според ДАНС

Чужди спецслужби активно работят в България според ДАНС

Високорисков фактор остава тероризмът

В доклада е отделено и място за проекта на АЕЦ "Белене", който е отбелязан като "потенциален риск за националната сигурност". "Белене" присъства и в актуализираната стратегия за национална сигурност. От обясненията в доклада става ясно, че нереализацията на проекта представлява заплаха, тъй като, ако не бъде намерено решение за рационално използване купените реактори и изградената инфраструктура, това означава, че те трябва да бъдат отписани от баланса на Националната електрическа компания (НЕК).

Имайки предвид значителния размер на вложените средства - приблизително 3 млрд. лв., отписването на активите ще доведе до декапитализиране на НЕК. Тези негативни последици ще имат пряко отражение и върху Българския енергиен холдинг на консолидирана база.

Проявлението на подобен риск ще се характеризира с висока степен на въздействие и би могло да доведе до дестабилизиране на електроенергийния сектор, отчитайки специфичната функция, която изпълнява НЕК, съгласно Закона за енергетиката, а именно обществен доставчик на електрическа енергия за регулирания пазар/битовите потребители и стопанските субекти присъединени към мрежи ниско напрежение.

Припомняме, в края на август месец министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че до началото на следващата 2019 година е реалистично да има избран инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене".

След като правителството внесе в Народното събрание предложението за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и отпадане на мораториума върху строителство, депутатите го одобриха и в момента се разглеждат различни варианти за изграждане на централата и предложения на инвеститори.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" беше въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. През 2018 г. обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, след което министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".