Най-високият връх у нас - Мусала, да се прекръсти на Свети Иван Рилски, вместо да носи останалото от турско робство име. Това предлагат от НФСБ.

От партият изтъкват, че смяната на турско-арабските имена с български винаги са се ползвали с подкрепата на българите и напомнят, че са поставили този въпрос още през май 2017 г. Повторно през март миналата година сезират президента, но така и не получават отговор.

Според НФСБ преименуването на връх Мусала не би предизвикало каквито и да било съпътстващи проблеми предвид факта, че става въпрос за изключителна държавна собственост.

Търсят подкрепа и на Църквата за преименуване на Мусала

Търсят подкрепа и на Църквата за преименуване на Мусала

Областният управител на София Област И. Тодоров инициира дебат

Те заявяват, че сегашното име на най-високия връх в България и на Балканския полуостров е неразбираемо и неуместно за българите. Историческата наука до момента обаче не можела да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то.

"В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име", посочва се в позицията.

Припомняме, идеята за преименуването на връх Мусала е от години. Първо това искане отправиха от "Атака" до предишния президент Росен Плевнелиев през 2014 г.

Преди 3 години управителят на Софийска област Илиян Тодоров изпрати писмо до президента Румен Радев с предложение върхът да бъде прекръстен на Св. Иван Рилски.

Искат от Плевнелиев да преименува връх Мусала на Св. Иван Рилски

Искат от Плевнелиев да преименува връх Мусала на Св. Иван Рилски

За това настояват от "Атака"