Гордея с това, което България постигна и в нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген. Това заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте след среща с българския си колега акад. Николай Денков в Хага.

Той изрази оптимизъм относно влизането на България в Шенгенското пространство и за сухопътните граници до края на годината. Рюте увери, че страната му ще продължи да работи активно за постигането на тази цел и с други държави.

От своя страна българският премиер посочи, че Нидерландия е на първо място по инвестиции у нас и заяви, че тези отлични икономически отношения трябва да продължат и в контекста на общото развитие в региона.

ЕК приветства България и Румъния в Шенген от март

ЕК приветства България и Румъния в Шенген от март

В събота късно вечерта бе взето единодушно решение от Съвета на ЕС

"Благодарни сме за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство - Шенген, еврозоната, ОИСР. Това са приоритети, по които работим много тясно с нашите западни партньори", изтъкна Денков.

Нидерландският премиер отбеляза, че страната ни се движи в правилната посока по пътя към еврозоната.

"Завиждам на много ниския ви дълг спрямо БВП, който е половината от нашия и една трета от този на Германия", изтъкна той. По негови думи страната ни се е справила много добре и с бюджетния дефицит, като това било свързано със стабилната политика, осигурена от правителството на Денков и екипа на финансовото министерство.

Българският премиер отново потвърди готовността на страната ни да помогне на Украйна в различни аспекти. Той посочи, че България развива ускорено отбранителните си сили и укрепва сътрудничеството със съседните държави в Черноморския регион - Румъния и Турция, по линия на партньорството в НАТО.

Двамата премиери обсъдиха и дезинформацията - другата заплаха, която Русия използва в опит да повлияе и разстрои българското общество.

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Темата обаче не е приоритет на белгийското председателство на ЕС