"Няма спрени проекти по фондовете за развитието на земеделието и на селските райони в България", каза министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на дебатите за искания от опозицията вот на недоверие към правителството.

Кабил изрази удивление от упреците за подготвено източване на средства от европейските фондове и за непрозрачност в управлението, като предложи съмняващите се да проверят в интернет верността на обвиненията.

Според него подписаната от еврокомисаря Мариан Фишер Боел национална програма за развитието на селските ни райони е доказателство за правилността на водената политика и липсата на корупция от страна на министерството.

Предвижда се да започне усвояването на 120 млн. евро поп програмата. Министър Кабил поясни, че се очаква още днес те да бъдат преведени в БНБ. Той допълни, че за развитието на земеделието през следващите 7 години България разполага с 4 716 233 000 евро.

Нихат Кабил обяви, че първите средства за 2007 г. в размер на 321 287 548 лева по схемата за единно плащане на площ са вече в банковите сметки на 73 792 земеделски стопани.

По думите му, над 109 млн. лвл са получили 61 458 стопани по националните доплащания.

Той обобщи ,че общата сума на изплатените средства от двата европейски фонда за гарантиране на земеделието и за развитието на селските райони е 430 670 293 лева.

"Ако ми кажете за кой период от време през първите два месеца на годината са отишли толкова пари в българския аграрен сектор, аз ще ви поздравя", коментира земеделският министър.

По повод на усвояването на средства по програма САПАРД, той коментира, че вероятно ще има нарушения и опити за измама.
Кабил обаче категорично се противопостави на твърдението на опозицията, че 79 нарушения са открити от ЕС.

„Шест от тези нарушения бяха открити при съвместна операция с нашите органи, ЕС и други европейски държави", поясни той.

Министърът отрече да са извършвани злоупотреби с т. нар. замени при неговото управление.