"Ако трябваше и сега да бъде предлаган състав на Министерски съвет, с изключение на двама министри, той щеше да бъде същия.

Нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на министри и трябваше да се съобразявам с това, ние сме ¼ от Народното събрание."

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на отчета на десетия месец на управление на властта, организиран от пресцентъра на МС. И отново излезе нова информация за състава и разпределението в правителството Денков/Габриел. Днес по думите на Денков "една немалка част от министрите са били предложени от Мария Габриел" и бяха посочени министърът на културата, министърът на образованието, министърът на иновациите и растежа, министърът на туризма. До този момент неофициално бяха посочвани министрите Калин Стоянов и Александър Йоловски. Според него не е нормално да научава от медиите, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е бил заплашван от някого. МЕУ не се намира в добро състояние, защото министърът не организира добре екипа около себе си, според Денков.

Въпреки всичко казано отново или за първи път до тук Денков отново увери, че няма проблем в комуникацията с Мария Габриел.

Няма как ПП-ДБ да бъдат в една конфигурация и управление с ДПС. "Делян Пеевски е най-голямото зло, което се случва на България. Отиваме на избори заради него и проблемът на България се казва - Делян Пеевски", отсече Николай Денков.

Денков настоя да се търси отговорност за това кой назначава служебните министри. Хора от ПП-ДБ нямат място в служебния кабинет, притеснен е Денков.

Той отбеляза, че е рано да се поставят въпросите затова кой ще води преговорите за съставяне на правителство след изборите. Ако няма ясна програма с приоритети, няма смисъл да се сяда на масата на преговорите. Ако има преговори, трябва да стане ясно каква е програмата и как се взимат решенията. Правителството падна, защото нямаше готовност да се подпише споразумение, посочи Денков.

Пеевски се пита защо на власт с Борисов, като си хортува добре с Кирил

Пеевски се пита защо на власт с Борисов, като си хортува добре с Кирил

Да си признаем - всички сме заедно

ПП-ДБ ще участват в управление само ако работят за важните приоритети за страната. Първият научен урок е или има програма за управление, или ПП-ДБ няма да участват в управлението, подчерта Николай Денков. Джентълменските споразумения биха могли да работят, но много политици си сменят мнението - сутрин кажат едно, а следобед друго, добави той.

Денков смята, че ротацията се е провалила, защото някой е искал нови предсрочни парламентарни избори. Той не приема упреците, че ПП-ДБ са изпратили страната на нови избори, докато ГЕРБ-СДС са искали да задържат Калин Стоянов и са искали смяна на други министри.

Няма конституционна криза, а има няколко души, които биха могли да бъдат служебни премиери, уверява премиерът в оставка. "Президентът е този, който подходи като мой враг. Това, което той направи при връчването на мандата, който изпълнихме през 10-те месеца, е извън неговите правомощия, като каза да бъде реализиран. Румен Радев злоупотреби с неговото положение като държавен глава", подчерта Денков.

Той посочи още, че ГЕРБ са искали смяната на трима министри, а ПП-ДБ са предложили смяната на вътрешния министър Калин Стоянов с Ивелина Дундакова. "Господин Стоянов им е толкова ценен, че заради него отиваме на нови избори", каза още премиерът в оставка.

Калин Стоянов не позволил да му нареждат кой, кога и на каква длъжност да бъде поставен

Калин Стоянов не позволил да му нареждат кой, кога и на каква длъжност да бъде поставен

МВР министърът не е бил търсен от Димитър Главчев

Николай Денков никога не се е интересувал от постовете в Министерски съвет, а това, от което се вълнува, е България да продължи по европейския път на развитие. Той е говорил и работил с всички министри, но двама от тях се дръпнали встрани.

На въпрос на News.bg дали продължава да иска смяната на ЦИК, Денков открои, че в изборната администрация има два проблема. Първият е, че ЦИК трябва да бъде не на квотен принцип, а на професионалисти, докато вторият проблем е свързан с първия. Според него политическото представителство днес няма нищо общо с партии в парламента. Има проблем в ЦИК, но на мнозинството в парламента му е изгодно да бъде сегашният състав на ЦИК, коментира той.

По негови думи огромната власт се намира в лицето на регулаторите и службите. Във всеки следващ момент една злоупотреба от службите може да доведе до промяна в изборния резултат, предупреди Денков.

Допълнително, той заяви, че трябва да се вземат 4 решения от страна на Народното събрание. Това, което се вижда е, че парламентът не се захваща с тези решения, за да обвини Асен Василев, че не си е свърши работата, добави той.

Денков е сигурен, че в обозримото бъдеще България ще бъде приета в сухопътния Шенген - в близките месеци или най-много догодина. "Ако не си объркаме държавата, скоро ще влезем в сухопътния Шенген", добави премиерът в оставка.

България и Румъния официално влизат в Шенген по въздух и море

България и Румъния официално влизат в Шенген по въздух и море

Но за сухопътните граници остава същият граничен контрол

Според него основна задача на министерствата е да определят политиките и правилата и е лоша практика министерствата да разпределят пари. Добрата практика в целия свят е министерствата да определят политиката, а агенциите да се занимават с разпределянето на политиките, зададени от министерствата, подчерта той.

"Вместо да махаме АПИ трябва да бъдем строги спрямо това, което те вършат", изтъкна още Николай Денков.