Фалшива новина и спекулация са тиражираните днес публикации, че офшорна фирма ще събира тол таксите. Това съобщи на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той напомни, че режимът за избор на Национален доставчик на услуги (НДУ) за събиране на пътни такси е регистрационен и на 14 май т. г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договор с втори доставчик. Той ще влезе в сила след доказване на функционална и оперативна съвместимост от страна на кандидата. Докато не се докаже съвместимост, договор няма и може изобщо да не стане факт, обясни Нанков. Заместник-министърът подчерта, че регистрираният доставчик е с изцяло българско участие и пари от България през офшорни фирми няма да изтичат, каквито внушения днес бяха направени.

Валентин Йовев не е в течение за цената на ТОЛ системата

Валентин Йовев не е в течение за цената на ТОЛ системата

Той не виждал основание да си подава оставката заради строежа на "Златен век"

Обхватът на пътищата, за които ще се плаща тол такса, и размерът на тарифите ще бъдат обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов с превозвачите утре. 

След поредица от срещи с транспортния бранш и на експертно ниво доближихме позициите по отношение на обхвата, на тарифите и други детайли, каза зам.-министърът. Целта е да имаме справедлив модел на тарифиране и да спазим европейския принцип, който натоварва да плаща повече, обясни Нанков. Искаме да създадем необходимите условия за развитие на транспортния бранш, но и да не лишаваме пътния сектор от ресурс за ремонт и рехабилитация. Всеки компромис по отношение на обхвата и тарифата ще влияе в дългосрочен план върху качеството на пътищата и изграждането на автомагистралния пръстен, заяви още заместник-министърът.

Тестовете на тол системата започват от утре

Тестовете на тол системата започват от утре

Ще бъдат проверени 5-те базови компонента на системата

Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски посочи, че съгласно Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, министърът на финансите издава заповед със списък на държавите, които са с преференциален данъчен режим и Кипър не е в този списък.

Има пълна готовност за тестване на ТОЛ системата, уверява Нанков

Има пълна готовност за тестване на ТОЛ системата, уверява Нанков

По думите му вече са монтирани 27 камери, а други 63 предстои да се монтират

Това е първата фалшива новина, заяви Терзийски, а втората е, че дружеството не е с българско участие, което не е вярно и това може да бъде проверено от всеки. "Тъй като се появиха и спекулации, че представители на корпоративни структури управляват тол системата, искам да заявя ясно и категорично - тол системата се управлява от оператора АПИ, не от Лилана и други известни или неизвестни имена", заяви председателят на УС на АПИ.