Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Първо харчи, после пита. Това заяви пред Нова телевизия икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев.

Той прогнозира, че кабинетът "Петков" ще направи най-големият бюджетен дефицит в историята на страната.

"Нищо нямат намерение да приватизират, нямат планове за публично-частни партньорства. Това е държавен социализъм от най-лош тип", обобщи икономистът.

По негови думи в първите си девет дни на власт правителството е похарчило 9 млрд. лв. Скоростта на промяната била над 1 млрд. лв. на ден. Василев призова управляващите да дадат отчет за тези средства.

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на мораториум било най-лесният път

Той определи случващото се като "голяма демагогия".

"Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с пандемията. Само можем да гадаем за какво са похарчени. Защо не се дадоха пари за детски градини, за таблети и лаптопи за учениците, които нямат такива, за построяването на детска болница? Защо трябва едно правителство, веднага след като дойде на власт, да опука всички налични средства?", изрази недоумение икономистът.

Според него мораториумът върху цената на парното, тока и водата е "най-антисоциалната мярка", която е виждал. "За да може най-бедните да получат 10-20 лв. намаление на сметките за ток, най-богатите са получили стотици левове отстъпка, посочи финансовият експерт.

Борисов захапа правителството, минало времето на пиара

Борисов захапа правителството, минало времето на пиара

"Тези хора няма да построят нищо"