За мен това е бюджет за спасяване на Южна Европа. Това заяви пред БНТ финансистът Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски".

Повод за думите му е постигнатото споразумение в Брюксел след многочасовата среща на европейските лидери за бюджета на ЕС за следващите седем години и плана за възстановяване след коронавируса. Според тях България има достъп до 29 млрд. евро, от които 7.7 млрд. са безвъзмездна помощ, останалите - заем.

По думите му и без коронакризата Южна Европа е пропиляла отново финансовите си възможности, защото в последните 10 години живее без икономии и ако сега не бъде спасена, финансово ще приключи. Ние влязохме в ЕС по-бедни, но от тогава се движим добре. Може би сме единствената държава в Европа, която за полугодието има бюджетен излишък.

България трябва да се гордее с добрата си данъчна политика в последните 10 г. най-простата и красива данъчна система. Намаляването на ДДС за някои странни сектори беше грешка", допълни Василев, който очаква някои данъци в Европа да се вдигнат заради новите кредити. Проблемните държави на Европа не са в Източна Европа, смята икономистът.

Василев коментира и влизането на България в чакалнята на еврозоната, което за него е огромен успех, който чакаме от 10 г. Ако имаме имидж, значи цяло поколение са изпълнили целите си.

Нямало причина българите да обеднеят след влизането в еврозоната

Нямало причина българите да обеднеят след влизането в еврозоната

Според Николай Василев ще има повече инвестиции, туризъм, бизнес и по-добър имидж

"Всички държави, които влизат в еврозоната стават по-богати", убеден е Василев и обясни, че това била една от неговите общественозначими мечти. Според него от влизането на страната ни в еврозоната 10% са ползите, 40% са надзор и 50% са имидж - което, по думите на Василев, е страхотно. По каквито и да е причини българските институции да не забележат проблеми в банките, Европа ще ги забележи, смята той.

Въпросът за Калфин е не колко евро ще вземем, а какво ще ги правим

Въпросът за Калфин е не колко евро ще вземем, а какво ще ги правим

България трябва да представи сериозен план с условия

За бюджета на ЕС Василев посочи, че ние сме от получаващите страни, без да сме имали нужда от спасяване. България не е сред най-рисковите държави, има други две - Унгария и Полша.

Гърция успя да вземе повече пари, защото те са за спасяване в тази ситуация. Гърция има по-голям БВП и за това получава като абсолютна стойност повече, но не бих искал да съм на тяхно място, каза Василев.

Подписаха концесията на летище "София"

Подписаха концесията на летище "София"

"Соф Кънект" с летищен оператор "Мюнхен" спечелиха процедурата

"Богатите и спестовни държави начело с Германия да се съгласят да има общ европейски дълг, това не е било. ЕК тегли огромен заем", обясни ситуацията Василев.

"За мен е новост, че късната Меркел решава да отвори своята кесия. Тази година Германия с по-голямо удоволствие дава пари на Южна Европа", обясни своята гледна точка икономистът. "Няма от какво да сме недоволни, крайностите не са верни. Ние сме си нормално доволни", обясни той.

Относно терминологията, за Василев "перфектната буря" е съчетание на война, природно бедствие, милиони мигранти, рецесия. Според Василев пандемията от коронавирус не е голяма буря. В много малка буря Европа се нуждае от трильони, а какво ще стане, ако бурята беше по-голяма, недоумява той.

Свен Гиголд: ЕС да не повтаря с България и Хърватия грешките на еврозоната

Свен Гиголд: ЕС да не повтаря с България и Хърватия грешките на еврозоната

София трябва да се справи с прането на пари