С масовата ваксинация рестартът на туризма ще се случи. В това увери министърът на туризма Мариана Николова в сутрешния блок на БНТ. Тя очаква да бъдат отворени заведенията от 1 март, защото в заведенията може да се спазват безупречно правилата.

По думите й здравните власти предполагат пандемична вълна, но ваксинацията по някакъв начин ще овладее този етап. Масовата ваксинация е единственото решение в туризма и всички, които работят в туризма да бъдат ваксинирани преди основния летен сезон, настоя Николова.

Антигенният тест е алтернатива за туризма според Марияна Николова

Антигенният тест е алтернатива за туризма според Марияна Николова

Той става бързо и е по-евтин, отчита министърът

Хотелиерите и ресторантьорите умело се възползват от мярката 60/40. След консултативен съвет в Министерство на туризма са предприети мерки за летния сезон. "Браншът ще предложи ключовите решения, а ние ще вземем политическите решения", категорична бе Николова.

Туристическият министър не може да каже на бранша да си сменят бизнеса, но с възможностите за отваряне на ресторантите и заведенията, както и със стартирането на летния сезон след 24 май, ще има преходен период, увери Николова. Надеждата е в това рестартът да се случи и бавно, макар и плавно да започне възстановяването на туризма. "Туризмът няма да бъде това, което беше, но в момента малките обекти за настаняване и дистанцията, която се спазва от туристите, значително се налагат", изтъкна Николова.

Тя е убедена, че с правилни мерки и спазване на правилата ще има туристи, включително и чужди.

Министерството на туризма предупреждава за фалшиви имейли от името на ведомството

Министерството на туризма предупреждава за фалшиви имейли от името на ведомството

Целта на имейлите била кражба на лични данни

По отношения на зимния туризъм, Николова заяви, че има туристи и заявки. През уикендът курортите са заети. Имало е заявки от много чуждестранни туристи и възможностите в нашите курорти са добри. Ние спазваме противоепидемичните правила, ние имаме сезон и той е добър, увери туристическият министър.

Определената за координатор на предстоящите парламентарни избори вицепремиер и министър на туризма Николова очаква на 4 април да се проведе един безпристрастен, законосъобразен и честен вот. Да няма и грам съмнение в избирателя, че има някаква манипулация на парламентарните избори. "За това нещо аз ще бъде безкомпромисна", категорична бе Николова.

Постигнахме договорености с Централната избирателна комисия и се осигурява охрана на склада, в който се съхраняват машините за вота, каза тя. От вчера коли на жандармерията осигуряват защитата, за да няма никаква манипулация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след като бившият омбудсман Мая Манолова показа как сладът не е охраняем.

5+2 партии с шанс за парламент при избори днес, отчита "Галъп"

5+2 партии с шанс за парламент при избори днес, отчита "Галъп"

Може да се очакват изненади от решаваща кампания

Гледам напред и това, което трябва да свърша като организация, съм го поела като ангажимент, увери туристическият министър и отчете, че парламентарните избори ще бъдат специфични и сложни заради епидемичната обстановка.

Има детайли, които трябва да бъдат изяснени и отворени въпроси, които трябва да бъдат решени. Вече има утвърден здравен протокол за изборите и е съгласуван с държавния главен здравен инспектор Ангел Кунчев. МВР ще осигурява охраната за машините за гласуване, за да няма съмнение, че може да има някаква манипулация.

Правителството одобри 2, 947 млн. лв. за здравна превенция при вота на 4 април

Правителството одобри 2, 947 млн. лв. за здравна превенция при вота на 4 април

Марияна Николова координира дейностите