Бизнесът спазва мерките. Това увери пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя обясни, че прави внезапни посещения, за да е сигурна, че хората могат да бъдат спокойни, посещавайки местата за настаняване.

Николова посочи, че е в постоянен диалог със здравния министър проф. Костадин Ангелов и заяви, че животът и здравето на хората са приоритет.

Според нея в туристическия сектор мерките са балансирани. Много е важно икономиката да работи и в същото време да пазим живота на хората, подчерта тя.

По нейни думи март месец изглежда реална възможност за отваряне на туристическия бранш.

"Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че те трябва да се спазват, то те няма да имат голямо значение, подчерта Николова и призова към дисциплина.

Марияна Николова доволна от спазването на мерките в зимните ни курорти

Марияна Николова доволна от спазването на мерките в зимните ни курорти

По думите ѝ се очаква и ръст на резервациите

Николова посочи, че антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете и това е една алтернатива за туризма - те стават бързо и са по-евтини.

Относно ваксинационните паспорти за туристи Николова посочи, че в Европа все още няма единно решение. Ваксинацията по нейни думи е доброволен акт и хората не могат да бъдат задължени.

Марияна Николова доволна от дисциплината на бизнеса по време на празниците

Марияна Николова доволна от дисциплината на бизнеса по време на празниците

Няма данни за нарушения и в трите зимни курорта

"На този етап няма решение влизането в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани, да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България", обясни министърът.

Тя посочи, че в продължение на 30 години страната ни има отрицателна тенденция по отношение на демографията и прираста на населението, а в пандемията ситуацията е още по-сложна. Тя обаче изтъкна, че около 121 000 души са се завърнали при своите семейства в България в разгара на кризата. Има тренд към завръщане на наши сънародници в България, отчете Николова.