Часове след като премиерът Бойко Борисов запита реторично кой евроумник ни кара да живеем по-зле от аборигени в социалните мрежи му отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Борисов пита кой евроумник ни кара да живеем по-зле от аборигени

Борисов пита кой евроумник ни кара да живеем по-зле от аборигени

Всички потребители са с равни права, обясни Мария Габриел

Във Фейсбук лидерът на опозицията написа, че е щастлива, че България днес е център на дискусията за двойните стандарти в храните. Тя е изумена от въпросите на премиера Борисов относно поведението на големите търговски вериги в България.

"Кой мислите, че е умникът, господин премиер? Ами Вие. Проверете колко пъти ГЕРБ гласуваха против закона за търговските вериги от 2012 г. досега. С него видите ли сме гонели чуждите инвеститори. А ние просто искахме да не увреждат здравето на българския народ с некачествени храни и да не убиват българското производство. Проверете дали президентът Плевнелиев не наложи вето. Наложи. Заради лобизъм в полза на големите. А кой нарочи БСП за антиевропейска партия, защото произнесох изречението: българският народ не е втора ръка в Европа, за да ни продавате втора ръка храна. Вие, господин премиер", написа Нинова в на своята страница в социалната мрежа.

Само заглавието остана за момента от проектозакона на БСП, касаещ големите търговски вериги

Само заглавието остана за момента от проектозакона на БСП, касаещ големите търговски вериги

Досега всички текстове биват отхвърлени от пленарна зала

Тя бе категорична, че Борисов твърде дълго управлява, за да помни такива подробности. Нинова се закани, че за пореден път ще внесе същия закон. Чакаме да видим как ще гласувате този път, пише лидерът на БСП.

Законови промени ядосаха и стреснаха големите търговски вериги

Законови промени ядосаха и стреснаха големите търговски вериги

Вредели както на производителите, така и на потребителите

В отговор на думите на Нинова депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян Добрев написа във Фейсбук, че Законът на Корнелия Нинова нямал нищо общо с качеството на храните.

"Аз внесох редакция на всички нейни текстове от първо четене и тя разгорещено защитаваше от трибуната моите предложения на второ четене, все едно са нейни. Текстовете обаче бяха за защита на българските производители, а не за палмовото масло или други подобни съставки... Законът остана докрай с вносител Корнелия Нинова и група народни представители, приет от НС и това може лесно да се провери...", пише Добрев.

Добрев открива противоречие в поста във Фейсбук на Нинова. Няма как един закон да е върнат от Плевнелиев без да е приет преди това от НС. И отново в интерес на истината, въпреки връщането от президента, законът бе повторно гласуван и окончателно приет от Народното събрание, пише Добрев.