Успех на БСП на първия тур на местните избори и край на "модела ГЕРБ". Това отчете на брифинг след края на изборната вечер председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Имаме няколко добри новини. Целта, която си поставихме на тези избори, е да се разгради "моделът ГЕРБ" в местната власт и да започне промяната отдолу нагоре. Както виждате, напът сме тази цел да я осъществим, най-яркият пример е в София (според всички екзитполове Ваня Григорова, подкрепена от БСП, отива на втори тур с Васил Терзиев от ПП/ДБ/СС - бел.ред.)", оптимист бе Нинова, която даде брифинг в партийната централа на "Позитано" 20.

На въпрос на News.bg защо не е била редом до Ваня Григорова, дала брифинг малко по-рано след изборния си успех, соцлидерът отсече - тя, заедно с ръководството на партията са събирали и анализирали информация за представянето на партията в цялата страна.

"Във връзка сме със софийската организация, с Иван Таков (председател на БСП-София - бел.ред.), всичко уточнихме, но все пак ние тук ние носим отговорност за БСП в цялата държава", отговори ни тя и призова - партията стои изцяло зад Ваня Григорова и не следва да се търси втори план в цялата ситуация.

Освен София - Русе, Разград, Силистра, както и няколко десетки "средно големи общини" - в това в резюме по думите на Корнелия Нинова, макар и по предварителна информация, е успехът на местния вот, който отчита партията столетница.

"Почти навсякъде, разбира се, по предварителна информация, вотът за партийните листи е повишен спрямо предните избори. Т.е. БСП се връща в местната власт с повишено доверие."

Като успех Нинова отчете и това, че скандалът, разразил се около машините за гласуване, не е повлиял на активността на изборите и посочи (също както и редица политически лица по-рано), че следва да се преразгледа Изборния кодекс.

БСП по места, ако не е на втори тур, ще бъде противник на ГЕРБ, добави тя.

А по въпроса за бъдещето на т.нар. "некоалиция" лидерът на БСП бе иронична: "4 месеца е този сеир, 4 месеца си играят на опозиция едни на други и все си стоят заедно.."

Ваня Григорова готова да бие и мъж на балотаж и да бъде добра стопанка

Ваня Григорова готова да бие и мъж на балотаж и да бъде добра стопанка

Изправете се софиянци и те ще паднат