Продължаваме да искаме да се водят преговори с "Газпром" и ако се стигне по-ниска цена и гарантирани доставки - да, искаме да се купува газ от "Газпром". Големи европейски държави продължават да получават газ от "Газпром".

Това заяви пред БиТиВи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Борисов не иска да се връщаме към "Газпром"

Борисов не иска да се връщаме към "Газпром"

И във Варна имало нефтено пристанище, обясни той от Бургас

Относно интервюто на служебния премиер Гълъб Донев бившият вицепремиер каза, че той не е бил убедителен - "той не знае кой точно преговаря, може би "Булгаргаз", а Деница Златева (шеф на "Булгаргаз") каза, че разговорите се водят на високо политическо ниво. Тези противоречиви сигнали говорят, че не се гледа сериозно на преговорите, каза Нинова.

Не знаем какво от българска страна е заявено там (в "Газпром"), достатъчно отговорно ли го е заявил, каза Нинова. Според нея е нужно възстановяване на политическия диалог, но е нужно преговорите да се водят и от експерти от "Булгаргаз".

Големите европейски лидери разговарят, каза тя и даде пример с президента на Франция Еманюел Макрон, който наскоро разговаря с руския си колега Владимир Путин. 

Запитана защо не са осигурили втечнен газ, Нинова каза: "Кабинетът падна, свалиха ни с вот на недоверие, бяха осигурени танкерите, затова не осигурихме втеченен газ. Изглежда, че служебният кабинет не натисна да осигури в Гърция терминал.".

Припомняме, вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов застъпи точно обратното мнение - да не се връщаме към "Газпром". Думите му бяха след участието ден преди това на служебния премиер Гълъб Донев в една от националните телевизии, където каза, че се водят разговори с "Газпром", както и изявления на предишния премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев.

Русия спря доставките на газ по „Северен поток“

Русия спря доставките на газ по „Северен поток“

Мотивът - тридневен ремонт

Относно думите на служебния финансов министър Росица Велкова, че държавата няма да има възможност да подпомага хората и бизнеса, Нинова каза, че изявлението на служебния финансов министър от вчера това е разделителната линия, смисълът на политическата кампания. "Едната линия е ГЕРБ и служебния кабинет, от другата страна сме ние - БСП", каза тя.

ГЕРБ и служебният кабинет казват- очертава се дефицит, идва катаклизъм, паника - няма нищо такова. Целта е да уплашим хората и да вдигнем данъците, да режем социални разходи, обясни Нинова.

Припомняме, на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова предупреди за опасността от формиране на значителен дефицит, както и за натрупване на дългове в размер на 40% от БВП до 2025 година, ако останат в сила приетите от кабинета "Петков" фискални политики.

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

Асен Василев "си играе" с неизпълнението на капиталовите разходи

В края на мандата България е на първо място по промишлено производство, оставихме 8,5 млрд. в бюджетаа 1,5 млрд. излишък, изреди Нинова. Предлагаме да продължи политиката, да, разбира се с висока инфлация. Кажете ми един европейски лидер, който не подкрепи семействата, домакинствата, бизнеса. ЕК призова всички - намалявайте данъците, подпомагайте хората, каза лидерът на БСП.

В бъдещия парламент БСП сме гарант, че няма да се вдигат данъците, обясни Нинова. Тя призова хората: "не се поддавайте на паниката, всеки проблем има решение, всичко ще бъде наред.".

Нинова към кабинета: С бюджет не се занимавайте, всявате паника!

Нинова към кабинета: С бюджет не се занимавайте, всявате паника!

Защо НСИ вчера излязъл с данни, че показателят за бизнес климата се е сринал с 4%