Лидерът на БСП Корнелия Нинова убеждава и държавния глава Румен Радев да не пада ограничението българска земеделска земя да се продава на чужденци. Тя разговаря с него в сградата на президентската институция.

Социалистите са категорично против тези промени и в тази връзка червеният водач проведе срещи с лидерите на партии. Получи подкрепата им с изключение на ДПС, които искат забраната да падне, защото ни грози евросанкция.

ДПС брани продажбата на земя на чужденци

ДПС брани продажбата на земя на чужденци

При влизането ни в ЕС сме съгласили с европейските правила

Според Нинова не е ясно в чии ръце ще попадне тази земя, нито че тя ще бъде използвана за производство. Според нея българската земеделска земя е най-евтина в ЕС и тя ще получава европейски субсидии и то на декар площ.

Освен за земеделските земи, Нинова обсъдила с Румен Радев редица законодателни инициативи, както и съдебната реформа и единния орган за борба с корупцията.

Нинова брани земеделската земя

Нинова брани земеделската земя

ДПС предлагат евродепутатите да бъдат включени в обсъжданията

През септември БСП ще предложи собствена концепция за борба с корупцията, посочи лидерът на червените. Тя не харесва идеята на управляващите, които предлагат единен орган, който да обедини досега съществуващите структури.

Това не е борба с корупцията, това е имитация, заяви Нинова. Оценка 2+ постави тя на отиващият си парламентарен сезон.

Започнахме късно, недоволна е соцлидерът. Половината сесия беше загубено време, отсече Нинова.

От своя страна президентът Румен Радев коментира, че в България е необходим широк обществен дебат за дългосрочните последици от либерализирането на продажбата на земеделски земи и придобиването им от чужди граждани, включително извън Европейския съюз.

Двамата са се съгласили, че страната ни трябва да проучи опита на другите страни членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони.