Това, което става между Кирил Петков и министъра на вътрешните работи, е нечувано и невиждано в новата ни политическа история. Партията, която държи мандата на правителството, иска оставката на министър от това правителство, а той казва - не, няма да я дам, защото другата част от сглобката стои зад мен. Това е дъното във всякакво отношение в политиката.

Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред централата на партията си на "Позитано" 20. Причината за изявлението й - трусовете в кабинета и "некоалицията" относно искането на ПП/ДБ за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов, категоричното несъгласие с това от страна на "некоалиционните" им партньори от ГЕРБ и ДПС, както и репликите между МВР шефа и премиера Денков от една страна, така и обвиненията срещу съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков за оказван натиск с цел кадруване във вътрешното ведомство.

Последните събития доказвали съмненията на БСП, че "некоалциията" се е събрала единствено с цел разпределяне на порции на власт и пари.

"Караха се чии фирми да вземат парите по ПВУ, как да разпарчетосат "Лукойл", караха се кой да вземе парите от бюджета, днес се скараха за МВР. (...) Всеки ден вредни и опасни вече за държавата."

Соцлидерът призова - да се гласува "за" вота на недоверие. "Призоваваме всички, включително ГЕРБ и ПП/ДБ. ПП/ДБ си искат оставка на министър, от ГЕРБ искат оставка на спортния министър. Е то тези, които държат правителството, искат оставката на правителството. Влезте утре и натиснете заления бутон", отговори тя с призив на въпрос на News.bg.

Нинова категорично осъди както вандалските прояви на протеста против ръководството на БФС, както и полицейското насилие срещу невинни граждани.

Освен това - МВР шефът Калин Стоянов следва да си подаде веднага оставката. "Твърденията - аз съм политическо лице и оперативната работа се води от друг, вече не работят. Освен политическа, трябва да се носи и морална отговорност", отсече лидерът на БСП.

БСП освен това подкрепя идеята на премиера Денков да се създаде специална анкетна комисия в парламента, която да разследва полицейското насилие по време на протеста и се обърна към ГЕРБ - подкрепете, криете ли нещо?

Ако все пак вотът на недоверие е неуспешен, както се очертава след заявките на ГЕРБ и ДПС, че ще подкрепят правителството, БСП засега не планира нов, отговори ни Нинова. БСП обаче към момента изготвят алтернативен бюджет на този, предложен от финансовия министър Асен Василев.

МВР шефът "благодари" на Денков, че признал за кадруване от Кирил Петков

МВР шефът "благодари" на Денков, че признал за кадруване от Кирил Петков

Калин Стоянов не приемал да се издават присъди от телевизионни студия