Очаквам връщане на част от противоепидемичните мерки следващите месеци. Кризата с коронавируса може да се задълбочи заради разностранните решения на правителството и Националния оперативен щаб (НОЩ). Това становище заяви пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономика на здравеопазването, част от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките, която да е ясна и видима и за лекарите, и за бизнеса. Защото и сега сме в патова ситуация, следизборна, в която, ако се въведат нови мерки, пак да има недоволство", обясни Шарков.

Според него, ако се налагат нови мерки, те ще бъдат препоръчани от НОЩ, иначе работата на премиера Борисов става по-сложна.

Моловете и търговските вериги настояват да бъдат отворени

Моловете и търговските вериги настояват да бъдат отворени

Те искат да се разшири обхватът на програма "Запази ме"

"Здравето е надпартийно и тази система трябва да бъде управлявана технократски, а не с политически решения, които доведоха до стагнация в системата последните 21 години. Политическите решения винаги са вредили на системата, а опитът за баланс последната година доведе до негативно покачване на случаите на заразените хора и неяснотите сред тях - какво следва", каза Аракади Шарков.

Новите играчи в политиката въвеждат по-популистки тези в програмите си за здравеопазването, като например премахване на търговските дружества, което е реално грешна политика. Или като забрана на доплащането, което е също грешна политика, смята Аркади Шарков.

Лечение за здравната ни система иска президентът

Лечение за здравната ни система иска президентът

Системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания според него

Според него за дългосрочното управление на здравеопазването е било въвеждането на доброволно допълнително здравно застраховане, за реално изсветляване на доплащанията. Другият добър момент е бил достъп през НЗОК до лекарствени терапии с по-голям процент реимбурсация. При новия здравен модел - това остана на заден план в тези условия", коментира още Шарков.

По думите му засега е по-скоро невъзможно обединение на здравните политики на различните партии. Във всяка една от тях има нещо смислено, затова след сформирането на някакъв кабинет те трябва да предадат своите здравни програми на съсловието и експертите, които да опишат основните приоритети.

Недостиг на средства в НЗОК догодина прогнозира Аркади Шарков

Недостиг на средства в НЗОК догодина прогнозира Аркади Шарков

Заради финансовата рецесия