"Напоследък често коментираме темата за изборите, които правим. Вероятно всеки от вас в професионалния си път е имал повод да обмисли предимствата на работата в чужбина. Затова искам днес да изразя своето уважение и признателност за избора, който Вие направихте - избор, наречен България". Това заяви президентът Румен Радев, който връчи държавни отличия на наши медици по повод днешния световен ден на здравето.

Церемонията в президентската институция започна с минута мълчание в памет на медиците, които загубиха живота си в битката с коронавируса.

Той изтъкна, че медици са тези, които най-добре познават вируса. За вас статистиката на болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби, подчерта той. Неведнъж в опит да възстановите дишането на вашите пациенти, вие самите оставахте без дъх, подчерта държавният глава.

Основният проблем на здравната система - липсата на равен достъп до здравни грижи за всички

Основният проблем на здравната система - липсата на равен достъп до здравни грижи за всички

Според д-р Пламен Цеков Националната стратегия показва проблемите и предлага дебат

Радев благодари на медиците за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот. Той им благодари още, че въпреки трудностите остават на първа линия.

Коронавирусът разкри болезнени недостатъци на здравната система, по мнението на президента. Системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания, изтъкна Румен Радев. Едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск, който крият неинфекциозните болести, като рак, диабет, сърдечносъдовите заболявания, подчерта той.

Правото за здраве, а не апетитът за печалба трябва да бъде водещият принцип, на който се подписва цялата наша здравна система, убеден е държавният глава.

Нашата здравна система се нуждае от лечение, категоричен бе държавният глава.

От името на отличените медици слово произнесе доктор Дончо Дончев от ВМА. Той благодари над всички хора, които проявяват внимание към борбата на медиците с коронавируса. На загиналите медици Дончев каза само: "Лека нощ!".

76% от българите скептични, че могат да разчитат на здравната система

76% от българите скептични, че могат да разчитат на здравната система

Смятат, че системата е можело да се подготви по-добре през лятото