Бившият заместник-председател на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски основава нова дясна политическа партия - ПП "Достойнството на един народ" (ДЕН). Другите участници в партията са Пеню Пенев, Виолета Донева, Ангел Диков, Филип Симеонов и Йордан Василев.

Основната идея на новата дясна партия е постигането на достоен живот на хората в България на основата на истинската демокрация, върховенство на закона, пълноценно спазване на човешките права и свободи, обясни Зеленогорски при представянето на учредителната декларация на партията на пресконференция в БТА.

Учредилното събрание на партията ще бъде в края на април или началото на май в София. Освен политическата партия, ще бъде създадено и гражданско сдружение, което ще носи същото наименование.

10 общини и почти всички областни центрове подкрепят инициативата на партията. "Ние ще изградим ясни мостове, които да разбият статуквото в парламента, да хвърлят голям камък в блатото", закани се Зеленогорски.

Ние сме готови да бъдем основна част от политическата алтернатива със силен десен акцент, подчерта бившият зам.-председател на ДБГ.

Той не знае докъде ще стигне ДЕН, но ще има окрупняване на дясната демократична общност. От партията могат да потърсят потенциална подкрепа от "Демократична България".

"Ние създаваме проекта, за да бъдем една спойка и да се опитаме да се справим с проблемите", категоричен беше Зеленогорски и обеща, че няма да допусне проектът да бъде повод за разцепление в дясно.

ПП "ДЕН" няма за цел да води бащина дружина, а цялата демократична общност да бъде заедно. Найден Зеленогорски се надява обществото да се събуди. "Когато тръгнеш да събаряш империя, всички трябва да бъдат под знамената и ще бъдат", гарантира той.

По думите му България днес е на дъното на всички класации за демографско, икономическо и социално развитие в Европа. Освен това сме първенци единствено в негативните статистики за корупция, нарушаване на основни човешки права и на свободата на словото, изтъкна Зеленогорски.

Той предупреди, че мечтаната българска демокрация е потъпкана и унизена в калта на политическото безвремие. Найден Зеленогорски се позова на социологическите проучвания, които показват, че 46% от избирателите твърдят, че състоятелите се през есента местни избори са нечестни, а други 24% от тях не могат да преценят.

За това хората в новата партия са ръководени от ценностите и принципите на демократичните общества: защита на човешките права, свобода на мисълта, съвестта и религията, свобода на изразяването, свобода на пазарна инициатива, народен суверенитет, политически плурализъм, върховенство на закона и разделение на властите.

ДЕН бил дългосрочен политически проект, който целял да приближи максимално бързо процесите до хората по взимане на решения и управление на общините и регионите.

Основните цели на ПП "ДЕН" са:

- Промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление;

- Осъществяване на финансова децентрализация;

- Смела регионална политика за бързо преодоляване на огромните различия в качеството на живот;

- Промени в Конституцията, гарантиращи върховенството на закона, премахване на политическата намеса в съдебната власт и премахване на партийните квоти във ВСС.

- Честни избори;

- Отстояване на евроатлантическия път на България;

- Примане на страната ни в Еврозоната при ясни стъпки, правила и срокове;

- Свободна и конкурентна пазарна икономика;

- Извършване на цялостна реформа в областта на държавното и допълнителното пенсионно осигуряване;

- Прекратяване на порочната бюджетна политика;

- Диверсификация на доставките и пазарни цени на вносните енергийни суровини;

- Стимули и мерки за развитие на капиталовия пазар и небанковия сектор;

- Ефективно работещи държавни финансово-надзорни институции;

- Равен достъп на всеки гражданин до образование, култура, наука и здравеопазване;

- Постигане на устойчиво икономическо, социално и екологично развитие;

- Подкрепа на елитния спорт;

- Пълноценно и устойчиво използване на европейското финансиране за стимулиране на българската икономика и селското стопанство;

- Насърчаване изграждането на гражданско общество, стимулиране и подкрепа на граждански инициативи, и засилване процеса на граждански контрол.

Подкрепата за Манолова "изгони" Зеленогорски от ДБГ
Обновена

Подкрепата за Манолова "изгони" Зеленогорски от ДБГ

Найден Зеленогорски и десни съмишленици правят нов политически проект

Припомняме, в началото на септември миналата година Зеленогорски и още трима членове на националното ръководство на ДБГ напуснаха партията.

Причината - подкрепата, която ДБГ даде за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Тогава четиримата, които напусната ДБГ, обявиха, че ще правят нов политически проект. Те подкрепиха кандидата на "Демократична България" за столичен кмет - арх. Борислав Игнатов.