Ключови фигури в ДБГ напускат партията на Меглена Кунева и стартират нов политически проект. Това стана ясно по време на пресконференция в БТА. В ябълка на раздора се е превърнала подкрепата за кандидатурата на Мая Манолова.

За нас като членове на дясна партия е абсурдно да подкрепим ляв кандидат за кмет, отсече Найден Зеленогорски, с обявеното вече бивш заместник-председател на Движение България на гражданите.

Той е убеден, че дясна партия трябва да подкрепя десен кандидат, категоричен беше Зеленогорски.

Партията на Меглена Кунева подкрепи Мая Манолова за кмет на столицата

Партията на Меглена Кунева подкрепи Мая Манолова за кмет на столицата

ДБГ ще търси дясно - центристко обединение за листа общински съветници

Напускащите ДБГ са убедени, че е трябвало да се участва в преговори за консолидиране около десен кандидат за кмет на София. За съжаление тези преговори не се случиха по начина, по който биха дали резултат. Това е причината Найден Зеленогорски, Пеньо Пеев, Виолета Донева и Филип Симеонов да напуснат партията.

"Решихме да напуснем ДБГ, ще работим за създаване на нов десен проект с основната цел тя да бъде мост към обединяване на десни политики", заяви Зеленогорски. 

Зеленогорски подкрепя кандидата на "Демократична България" за столичен кмет Борислав Игнатов. Ще положим усилия той да излезе на балотаж и да спечели изборите в София, подчерта Зеленогорски.

Новата партия цели партньорство с Демократична България и други десни демократични организации. Опитваме се да направим ново ноу-хау в политическата система с децентрализация на управлението на новата партия. "Ще слушаме регионите и общините, ще слушаме хората", обеща Зеленогорски. Според него националната власт е загърбила общините и районите, а децентрализацията е спряла преди 8 години. Областните управители трябва да се избират пряко от народа, смята той.

ДБГ не се коалирал със социалистите с подкрепата за Манолова

ДБГ не се коалирал със социалистите с подкрепата за Манолова

Изборната кампания не е мръсна, тя е гнусна, според Делчев

По думите на Пеньо Пеев, един от учредителите на ДБГ и член на Националния съвет на партията, е трябвало да се стигне до разговори на ниво председатели, където трудът на демократите е" отишъл в канала". "Продължавам да работя за един сериозен десен проект със сериозни десни хора", подчерта Пеев.

Найден Зеленогорски първоначално е член и функицонер на СДС, три мандата кмет на Плевен, първия 1999 г. Депутат е в 38-то и в 43-то Народно събрание от СДС и РБ. При основаването на "Движение България на гражданите" от Меглена Кунева преминава към тях и става зам-председател на партията.

Движение "България на гражданите" се регистрира в ЦИК, издига и партийни кандидати

Движение "България на гражданите" се регистрира в ЦИК, издига и партийни кандидати

В София, Плевен и Шумен ДБГ подкрепя граждански кандидатури

Припомняме, че на 5 септември стана ясно, че партията на Меглена Кунева подкрепя Мая Манолова за кмет на София. 

Преди 3 дни председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев заяви, че ДБГ не се е коалирал със социалистите с подкрепата на Манолова

От Изпълнителния съвет на ДБГ разпространиха няколко часа по-късно позиция, в която изразяват огорчението си от начина, по който Найден Зеленогорски и обявил намеренията си и от момента, в който го прави.

"Декларираме своето уважение към приноса на г-н Зеленогорски в партийните дела и желанието му да работи за обединение на дясното в България. Не считаме, че при наличието на десетки десни партии, сред които и такава, учредена неотдавна от друг бивш член на ДБГ, обединението се постига със създаването на още една нова, но искаме да вярваме в искреността на мотивите", се посочва в позицията. Според ДБГ напускането на партия месец и половина преди изборите работи против целта, формулирана от Националното събрание, за разрушаване на монопола на ГЕРБ в местната власт. "Подобно действие няма да донесе дивидент на някой от десните кандидати за кметове в София, а има за цел да навреди на ДБГ и да подпомогне ГЕРБ. Политици с 29 годишен опит добре си дават сметка за това."