Народното събрание отхвърли предложението на "Възраждане" за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на България противоепидемични мерки срещу COVID-19. Против предложението гласуваха 64 народни представители. 30 се въздържаха, а 51 бяха "за".

Идеята породи спорове сред народните представители. 

Елена Гунчева от "Възраждане" сподели, че партията вярва, че вирус има, както и още редица вируси, но хората нямат достатъчно информация. Мерките са хаотични, нелогични и противоречат на здравия разум, убедена е тя. Според партията комисията по здравеопазване няма да може да се справи с проблема и затова наложително било създаването на временна комисия за Covid-19. Науката не е религия, а изисква доказателства, изтъкна Елена Гунчева.

От своя страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че трябва да се създаде временна комисия и за да се отговори на въпроси за тестовете за учениците. Прекалено много са въпросите, а отговорите се броят на пръстите на едната ръка, подчерта той.

С гнева на хиляди граждани предупреди Костадинов колегите си депутати

С гнева на хиляди граждани предупреди Костадинов колегите си депутати

За мораториум върху зеления сертификат, призова Костадинов

Комисията по здравеопазване трябва да се занимава с Covid-19, заяви социалистът Георги Михайлов по време на дебатите. Левите не виждат смисъл от създаване на такава комисия.

Хасан Адемов от ДПС препоръча на "Възраждане" да се запознаят със закона за противоепидемичните мерки, който дава право на министъра на здравеопазването да издава заповеди във връзка с пандемията. "Възраждане" можели да предложат законодателно изменение на закона. Кризата не трябва да бъде управлявана само от едно министерство, смята той.

Тошко Йорданов от ИТН пък видя избирателно отношение към парламентарните комисии. Какъв ви е проблемът по принцип с комисиите, попита той и настоя депутатите да не се правят на "ощипани госпожички" и да не си затварят очите.