За едни явно е дошло времето за оставка, за други не е. Няма чисти данни, че гражданите искат ново правителство. Готвим се за избори, търсим алтернатива.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ политологът Татяна Буруджиева.

По думите ѝ в момента имаме едно врящо гърне като обществено мнение и много силни емоции.

Част от периферията на ГЕРБ не казват, че ще гласуват за тях, поясни Буруджиева.

Тя е на мнение, че чрез протестите се активират част от левите избиратели, а най-силно протестният ефект се вижда в партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Паритет между ГЕРБ и БСП при избори сега

Паритет между ГЕРБ и БСП при избори сега

42% не смятат, че протестите ще доведат оставка на правителството

Според проф. Анна Кръстева е рухнал митът, че ГЕРБ нямат алтернатива. Тя отбеляза, че на протестите няма ярък лидер, но се засилват алтернативните проекти.

Високият резултат на Слави Трифонов бил показателен за това. Кръстева е на мнение, че Трифонов е успял да спечели голям кръг граждани с едно много силно демократично послание "ние гражданите сме коректива на властта".

Ако останем на демократичното равнище едно от основните искания днес е, че сме против тези, но утре, ако следващите правят същото, ние отново ще сме тук.

В тази връзка Татяна Буруджиева заяви, че това именно е един от аргументите да се отказва подаването на оставка, за да се избегне влизането в спиралата на непрекъснати протести.

Най-много българи не смятат, че има нужда от нова Конституция

Най-много българи не смятат, че има нужда от нова Конституция

32% са против премахването на институцията ВНС в проучването на "Тренд"

Проф. Анна Кръстева е на мнение, че ГЕРБ е осъществил втори цикъл в развитието на България.

Първият е преходът от комунизъм към демокрация. Вторият е от демокрация към постдемокрация. Всички институции са си там, но те са изпразнени от съдържание. Гражданите са тези, които неприемат този преход и са граждаански коректив, обясни тя.

По думите ѝ ГЕРБ без Борисов и европейските фондове е една ужасяваща картина.

По отношение на липсата на диалог между институциите, Буруджиева уточни, че при конфликната комуникация между институциите, този диалог се води с избирателите. Диалогът се води вече само с избирателите. Той е решение за това, за кого ще гласуват, допълни тя.