Управляващото мнозинство отхвърли предложението за създаването на анкетна комисия, която да проучи състоянието на домовете за деца с увреждания и деца, лишени от родители.

По този повод Ваньо Шарков от ОДС заяви в кулоарите на парламента, че е възмутен и поясни, че целта на предлаганата комисия е да се противопостави на опитите да бъде представено погрешно лицето на България и грижите на държавата за децата особено когато се подготвя излъчването в Европейския парламент на филма на БиБиСи в дома в Могилино.

За пореден път управляващите показват, че за тях партията стои по-високо от човещината и според мен те не заслужават вот, а направо заслужават бой, без извинение", заяви Шарков.

Антонела Понева от ДСБ каза, че следващата седмица отново ще бъде предложено на парламента създаването на анкетна комисия и че заедно с други депутати ще направят собствено проучване на условията в домовете, ако парламентът отново отхвърли предложението за създаване на анкетна комисия.

Независимата депутатка Елеонора Николова припомни, че заедно с Антонела Понева и евродепутатката Петя Ставрева са посетили дома в Могилино и са видели подобрената ситуация.

Необходимо е да има взаимодействие и парламента, изпълнителната власт, общините и неправителствените организации за подобряване на условията в домовете, каза Ваньо Шарков и допълни, че настоящоато положение в Могилино е доказателство за ефекта, който има това взаимодесйтвие.