Парламентарната комисия по регионална политика отхвърли проекта за промени в Закона за административно-териториалното устройство на страната, внесен от Томислав Дончев и група народни представители. Предлага се кметство да може да се създава от едно или няколко съседни населени места с решение на Общинския съвет. Изискването е да има общо над 300 постоянни жители, уточни БНР.

Предлагаше се законът да влезе в сила от началото на 2027 година. Председателят на комисията Николай Нанков обясни мотивите.

Въобще не иде реч за закриване на населени места. В момента единственото нещо, което се обсъжда в тази посока, е да се обединят както е било преди - няколко населени места в едно кметство по предложение на Общинския съвет. Тук трябва да се намери политическият баланс. Тук проблемът е основно с махалите и колибите, уточни Николай Нанков.

Промяната в Изборния кодекс през 2020 г. когато институтът на кметството се приравни към института на населеното място. Всяко населено място - кметство.

Членове на комисията от различни политически партии поискаха анализ на предстоящата реформа и отхвърлиха промените на първо четене. Депутатът Настимир Ананиев посочи аргументите си.

Има много неща, които първо трябва да се изговорят политически, защото тук говорим всъщност за реформа. Много е важно какъв сигнал искаме да дадем. Защо ние започнахме да говорим за съкращаване на общините, но не искаме да затворим всички кмества, намекна Натимир Ананиев.

Нямаме ли села, които имат повече жители, отколкото общини в момента. Аз имам 70 такива на моя списък. 70 общини, които имат по-малко жители, отколкото села в България.

Дебатът, ако наистина искаме да го започнем както трябва, не мисля, че трябва да бъде на закон на първо четене, посочи депутатът от ПП.