Няма никакъв кризисен момент в отношенията между Румяна Бъчварова и Цветан Цветанов.

Така категорично и в трето лице самият Цветан Цветанов отрече като спекулации твърденията, че всъщност за втори път депутатите саботират реформата в МВР, която вътрешният министър Румяна Бъчварова предлага.

Според Цветан Цветанов има различни мнения, които се обсъждат и всички критики в парламентарната комисия са били по-скоро препоръки на хора, които милеят за системата, отколкото нападки.

По думите на Цветанов всички депутатите от ГЕРБ са подкрепили предложените промени в техния фундамент. „Бламиране няма”, заяви бившият вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ, като обясни, че няма народен представител от ГЕРБ, който да не е съгласен принципно  с реформата.

Цветанов посочи, че още през януари 2015 година е приета предложената от Веселин Вучков пътна карта за промени в МВР, като още веднага са направени неотложните законодателни мерки. Един от примерите е връщането на ГДБОП от ДАНС в МВР, което било дала сигурност в системата, посочи Цветан Цветанов.

Той бе категоричен, че е на едно мнение с премиера Борисов за категоризацията на служителите в системата – полицаите и пожарникарите трябва да останат първа категория труд, а останалите да бъдат назначени по закона за държавния служител. Цветанов заяви, че то и в момента новопостъпващите в системата се назначават по този начин. „Така вече са назначени над 300 души”, посочи бившият вътрешен министър.

Несъгласие обаче имало в някои детайли, като например статута на обучаващите в Академията на МВР.

Нужно е да се постигне консенсус по отношение на промените от всички парламентарни групи”, обясни Цветан Цветанов, според когото само този консенсус ще осигури устойчивост на системата – това, което е най-важно.

По темата за последния голям корупционен скандал – разкритата служебна схема в ДАИ за изнудване на превозвачи и закупуване на шофьорски книжки, Цветанов потвърди, че предложението на министър Ивайло Московски за ръководител на агенцията е бил Станимир Флоров, но в работен режим това е отпаднало.

Макар и да не отговори на въпроса кой в крайна сметка е предложил Цветелин Цветанов, бившият вътрешен министър се сети, че Румяна Бъчварова е била против назначаването на Флоров.

„Ако беше избран Флоров, то в агенцията щеше да има сериозно противодействие срещу корпуционните практики”, уверен е Цветан Цветанов.

По другата гореща тема – коя ще е кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори през есента, Цветанов категорично заяви, че нито премиерът Борисов, нито самият той ще бъдат имената. „Както премиера, така и аз не се разглеждаме като възможни кандидати”, посочи Цветанов и обясни, че в ГЕРБ екипната работа е изключително важна, а самата партия трябва да се докаже като системна партия.

Цветанов коментира и възможността имена на министри и депутати от ГЕРБ да изплуват от „Панама гейт”. Според него това е невъзможно, тъй като те не са били част от дивия преход и масовата приватизация. Той припомни, че ГЕРБ като партия е създадена през 2006 година, като алтернатива на статуквото.

Иначе Цветанов е убеден обаче, че много министри от прехода имат офшорки.