Евродепутатът от ДПС и бивш министър на околната среда и водите в кабинета "Орешарски" Искра Михайлова заяви, че няма опасност отново мониторинговият механизъм на Европейската комисия да се вдигне над България.

Това е механизъм, който бе специално създаден за България и Румъния, който изживя времето си и който отпада естествено, обясни Михайлова. Междувременно се задейства механизъм за контрол над всички държави членки, тъй като проблеми с върховенството на закона има не само в България, добави тя.

Михайлова обясни, че ЕК подчерта, че България и Румъния са готови за Шенген, но и тяхното приемане ще допринесе за работата на зоната. България има категоричната подкрепа на ЕК за Шенген, а отпадането на мониторинговия механизъм ни поставя в равни условия с всички страни членки, каза тя.

"Прозрачност без граници": Мониторингът на ЕК остава, но в друг формат

"Прозрачност без граници": Мониторингът на ЕК остава, но в друг формат

Политиците да не приемат отпадането на механизма като "потупване по рамото"

Михайлова посочи, че България е покрила всички технически изисквания за Шенген, но трябва да преодолее някои от нагласите, които имат основно вътрешнополитическо естество в Нидерландия и Австрия. Тя очаква, че с изборите през ноември месец в Нидерландия ще има разместване на пластовете и ще има по-скорошно решение за приемането на България в Шенген. Трябва да се направи максимумът, за да се докаже и на Австрия колко усилено работи България по проблема с нелегалната миграция, каза Искра Михайлова.

Коментара си тя направи, след като участва на конференция на тема "Все по-близък Съюз - приносът на България за пълна европейска интеграция".

ЕК не обвързва мониторинга с влизането в Шенген

ЕК не обвързва мониторинга с влизането в Шенген

Разширяването на безвизовата зона остава политически приоритет за Комисията