Не мисля, че извънредното положение в дадена държава, конкретно в Турция, може да има геополитически измерения. Това мнение изрази пред БНТ главният секретар на Съвета по сигурност към Министерския съвет Георги Кръстев. Той обясни, че това си е компетентност на вътрешните власти и очевидно е насочено към регламентиране на действия от вътрешен характер.

Кръстев коментира, че по границата ни с Турция продължава строежът на преградното съоръжение и вече няколко месеца има съвместни патрули на „Гранична полиция” и военнослужещи. В първите часове и дни след опита за преврат те са били засилени. Георги Кръстев е категоричен, че не съществуват никакви други хипотези по линия на сигурността, освен, че има едно засилване на охраната.

Проблем с комуникацията ни с Турция не съществувал. Тя протичала нормално още от първите часове след изясняване на ситуацията.

Относно информациите за търсени турски кораби, Георги Кръстев отбеляза, че не му е известно към нашата страна да са отправяни запитвания по каквито и да е въпроси около случващото се в съседката ни.

Във връзка със съществуващото у нас училище на фондацията на Фетхулах Гюлен, Кръстев уточни, че всички училища в страната ни са създадени в съответствие със законите на страната. Те се наблюдавали от компетентните органи – Министерство на образованието. Нямало информации за структури, на които да е нужно да се обръща специално внимание.  

Георги Кръстев изтъкна, че за да се сезират властите, трябва да има информация или официални данни за нарушения. Училището не било религиозно.