Водени са разговори в парламента с парламентите групи и със Съвета на ректорите, че евентуално новият 50-и парламент ще актуализира бюджета заради средствата, които са нужни за увеличение на заплатите на преподавателите, на експертите и изследователите във ВУЗ-овете.

Това заяви служебният образователен министър проф. Галин Цоков в отговор на въпрос на News.bg относно готвените протести в сферата на висшето образование.

Проф. Цоков посочи, че актуализацията на бюджета е едно възможно решение, за да се намерят средствата за университетските преподаватели.

В знак на протест: Държавните университети няма да отворят врати на 20 май

В знак на протест: Държавните университети няма да отворят врати на 20 май

ВУЗ-овете започват стъпаловидни по продължителност протестни действия

Той обясни обаче, че няма дупка в бюджета на образованието. Това, което е заложено като увеличение на заплатите на преподавателите и експертите в Закона за висшето образование през март месец, са средства, които са извън бюджета за 2024 г. След гласуването на промените в закона са направени разчетите, подготвено е постановление на Министерския съвет за заплатите на учителите, но не е получена финансова обосновка. Служебното правителство отново е оправило искане за финансова обосновка и направили среща с финансовия министър, от която е станало ясно, че в бюджета не са налични нужните средства, за да могат да бъдат насочени средствата към образованието. Днес ще се търсят възможност за преструктуриране на бюджета по време на среща с финансовия министър.

Проф. Цоков не знае дали ще има протести на академичните преподаватели, тъй като зависи от заседанието на Съвета на ректорите. Ако има обаче протест, той щял да е пред Министерството на финансите, а не пред МОН.

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

2 100 лв. става заплатата за асистентите