За опити за реабилитация на комунизма алармират обществени личности в отворени писмо. То е адресирано до премиера Николай Денков, председателя на Народното събрание Росен Желязков, шефовете на парламентарните групи и и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. То е подписано от историци, преподаватели, юристи, политолози, журналисти, бивши министри и депутати и др.

"Ние, български граждани с демократични убеждения сме силно обезпокоени от масираната кампания за реабилитация на престъпния комунистически режим и от тенденцията към рекомунизация на страната ни през последните години", пишат те.

Според обществениците недвусмислено се проповядва обявеният през 2000 г. със закон за престъпен комунистически режим, в нарушение на ал. 1 на чл. 108 от Наказателния кодекс, в който е записано: "Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология, или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева."

В писмото се посочва, че една от най-очевидните форми на проповядване на недемократичната комунистическа идеология е защитата и рекламирането на пропагандните монументи, издигнати във възхвала на тоталитарния комунистически режим. "Силно сме обезпокоени и от факта, че такива противозаконни и антиконституционни действия се извършват от народни представители и лидери на парламентарни партии. Това представлява директна заплаха за конституционно установения демократичен ред в Република България", заявяват обществениците за казуса около демонтажа на Паметника на Съветската армия, известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

БСП иска оставките на "политическите канибали", изяли на торта МОЧА

БСП иска оставките на "политическите канибали", изяли на торта МОЧА

Новите варвари

Според тях провеждащата се кампания е част от хибридната война за ревизия на цивилизационния избор на България, а целта е страната ни да бъде откъсната от ЕС и НАТО, които гарантират нашата сигурност, свобода и просперитет. В това авторите на писмото съзират национално предателство. "Всеки, който работи за запазване на зависимостта на страната ни от Кремъл и за връщането ѝ в Евразийската зона на режими, управляващи с насилие и корупция, извършва тежко престъпление срещу нашия народ", подчертават те. Очевидно е, че зад тези незаконни деяния стои днешната олигархия, в която са се трансформирали корумпираният политически елит на комунистическия режим и репресивният му апарат, изтъкват обществениците.

В писмото се посочват и други документи освен обнародвания на 5 май 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, които определят комунистическите режими за тоталитарни и престъпни:

- Резолюция 1481/2006 г., приета от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа;

- документ 11112/2006 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа за осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически режими;

- Резолюция на Европейския парламент "Европейската съвест и тоталитаризмът" от 2 април 2009 г.;

- Решение на Народното събрание от 18 септември 2008 г. за подкрепа на Пражката декларация "Европейската съвест и комунизмът". Сред препоръките на Пражката декларация е и предложението 23 август да бъде обявен за ден на почит към жертвите на нацистките и комунистическите режими;

- Решение на Народното събрание от 19 ноември 2009 г., с което 23 август е определен за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.

Манолова брани с плакати МОЧА от "новите фашисти"

Манолова брани с плакати МОЧА от "новите фашисти"

Разлепи плакати „фашисти“, „варвари“ и „талибани“ под прозорците на кмета Трайчо Трайков

"Уважаеми госпожи и господа, всеки един от вас има морален, конституционен и политически дълг да бъде лидер в борбата срещу опитите за реабилитиране или налагане на недемократични методи на управление и срещу хибридната война срещу България. Вашата пасивност е равносилна на престъпно съучастие", заявяват обществениците.

Те допълват, че неслучайно в Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 3 юли 2009 г. "Ново обединение на разделена Европа" се казва: "14. Изисква от правителствата и парламентите на държавите-участнички да гарантират, че всякаква структура на управление или модел на поведение, които възпрепятстват пълната демократизация, или продължават съществуването на тоталитарното управление, или го представят в привлекателен вид, или се стремят към връщането му, или продължават влиянието му в бъдеще, ще бъдат напълно разградени."

Авторите на писмото призовават премиера, и. ф. главен прокурор и председателите на Народното събрание и на парламентарните групи, съобразно конституционните си правомощия и задължения, да предприемат категорични действия в защита на конституционно установения ред, законите на Република България, демокрацията и българските национални интереси.

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

България отново избира грешната страна на историята

Отвореното писмо е подписано от:

доц. д-р Борис Стоянов - историк, СУ

Васко Кръпката - музикант

кап. I ранг Васил Данов

проф. дтн Вили Лилков - преподавател

Владимир Кисьов - председател на СОС 2003-2007, главен преговарящ за присъединяването на България в ЕС

Георги Боздуганов - публицист

Горан Благоев - историк и публицист

Евгений Михайлов - режисьор

проф. д-р Евелина Келбечева, историк

Ивайло Йонков - съветник в Столичен общински съвет

Иван Бутовски - журналист

Иван Сотиров, народен представител в 37 НС и 40 НС

доц. д-р Красен Станчев - икономист и философ

д-р Любомир Канов - психиатър

Марио Топчийски - адвокат

проф. д-р Милена Стефанова - преподавател СУ

проф. д.н. Милко Палангурски - историк, ВТУ

доц. д-р Момчил Баджаков - политолог

Николай Василев - политолог

Николай Ненчев - бивш министър на отбраната

доц. д-р Огнян Минчев - политолог

д-р Петър Москов - бивш министър на здравеопазването и народен представител в 43 НС

проф. д-р Пламен Павлов - историк, ВТУ

Росен Елезов, режисьор

Станислав Станев - адвокат

доц. д-р Светослав Живков - историк

Спас Димитров - народен представител в 36 НС и 37 НС

д-р Стефан Иванов - историк

Стойко Стоянов - журналист, главен редактор на сайта "Фактор"

Стоян Радев, режисьор

Христо Кирчев - кмет на Варна (1991-1999) и народен представител в 39-о и 40-о НС

Христо Христов - журналист, писател, изследовател на комунистическото минало