"Очевидно става дума за престъпна небрежност. При толкова данни, че от 2016 година са сключените договорите за петте обекта, значи става дума за много нарушения. Всеки, който си е поставил подписа, трябва да понесе отговорност".

Това заяви пред БНР Николай Николов, общински съветник от БСП, член на Комисията по архитектура и градоустройство по повод токовия удар на столичния бул. "Иван Гешов", който уби 16-годишно момче.

Според Николов три са отговорниците - едното е архитектура и градоустройство, което дава схемите за разполагането на търговските обекти, второто е районното кметство, което упражнява контрола, третото е Столичният инспекторат, който е трябвало да види, че по мантинелата са обвити кабели с ток.

"Столичният инспекторат има 300 души персонал и той трябва да извършва този контрол. В Комисията по архитектура и градоустройство не сме разглеждали досега такива сигнали. Имаме регистър на търговските обекти, но не и данни за нерегламентираните обекти", обясни Николов. Очаква се на заседание на Комисията по-късно днес въпросът ще бъде поставен на главния архитект.

"За нас е важно да имаме информация за всички оголени кабели, за висящи кабели по дървета, за други необезопасени шахти. Всички тези сигнали, които хората подават, трябва да се вземат под внимание веднага. Не може от години да има работещи обекти, които са в нарушение. Столичният инспекторат трябва да направи веднага проверка и за други такива случаи, също и районните кметства да си проверят обектите", обясни Николов.

Николай Кокинов вижда немарливост при инцидента на „Гешов“, но законът е ясен

Николай Кокинов вижда немарливост при инцидента на „Гешов“, но законът е ясен

Самозвана работа от електротехник и кражба на ток е по-вероятната версия

Междувременно от Столична община увериха, че е обезопасена шахтата, където на 14 февруари загина 16-годишно момче на столичния бул. "Иван Гешов". Спрян е токът, който се подава към съседните обекти до мястото на инцидента.

Кметът на район "Триадица" изчаква резултатите от проверката на прокуратурата по случая и за това не коментира.

По думите на проф. Иван Миленов, инженер във ВТУ "Тодор Каблешков" в случая има нарушения на всички нормативни документи по електрозахранването. Според него това е предпоставка да се случаят нещастия, дори и по-големи. Следствието трябва да установи кой носи отговорността, но тя е на няколко души. Има редица нарушения - за обектите, дали са законни, кой е разписал разрешителните им.

Това значи, че този, който е подписал разрешителните, или е некомпетентен, или подкупен, смята проф. Миленов.

Припомняме, на 14 февруари 16-годишно момче почина след токов удар от шахта, пресичайки на пешеходна пътека при болницата "Св. Иван Рилски" в София.

На следващия ден институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, че не е ясно кой контролира кабела, преминаващ към павилион в двора на болницата.

Прокуратурата също започна да търси информация по случая.

Здравният министър Костадин Ангелов също започна проверка по случая.

От болница "Св. Иван Рилски" нямат информация за инфраструктурата.

Общинските съветници поискаха регистър на преместваемите обекти. Установени са нарушения в пет павилиона в района на инцидента.