Ден след като бе излъчен репортаж за общинския съветник от Реформаторския блок Айри Мурад, който на 38 годишна възраст бе скъсан от матурата по български език, той заяви, че започва да учи.

"Тръгвам на частни уроци по български. Ще си наема учител и започвам да уча", каза Айри Мурад на финала на днешната извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която бяха гласувани два образователни проекта, пише "Марица".

38-годишен общински съветник скъсан на матурата за средно образование

38-годишен общински съветник скъсан на матурата за средно образование

Айри Мурад е неграмотен, въпреки отговорния си пост, планира да е висшист

Припомняме, неграмотният на практика политик, според твърдението на bTV, които излъчиха обширно интервю с него, стана известен с резултатите си от матурите - по български език той е оценен на 2,63, а по философия – 3,13.

Независимо от личните си успехи Мурад обеща, че ще следи за изпълнението на гласуваните малко преди изявлението му два проекта в община Пловдив. "Ще питам редовно Общинския съвет как се разходват парите по проекта", каза Мурад.

Едниният проект предвижда близо 500 хил. лева за интеграция на ромски деца в кв. "Източен". Парите ще бъдат отпуснати по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По този проект близо 300 ромски деца от 5 детски градини в квартала ще учат български език, ще ходят на театър, опера, ще имат образователни таблети и интерактивни дъски.

Проектът беше приет след бурни дебати. Слави Георгиев от Патриотичния фронт поздрави кмета на "Източен" Николай Чунчуков за успеха, като каза: "Подобен тип проекти са много красиви, но не водят до промяна. В "Столипиново" е изключително разпространена продажбата на дрога и на магазинчета, които продават стока без бандерол. Трябва да обединим усилията на местната и държавната власт и там да влязат полиция, данъчни, заедно с местните лидери, защото цигански барони си вдигнаха къщи на няколко ката. Много хора в квартала не знаят дори български език", каза Чунчуков.

Последва реплика от Спас Гърневски. "Не приемам, че местната власт 25 години не е влизала в "Столипиново". Още през 1998 г. общинският съвет прие комплексна програма за развитието на квартала на стойност 10 млн. долара."

Айри Мурад също се изказа, но последва реплика от Слави Георгиев, който го репликира: "Дали заради това, че имате 2,63 на матурата по български език, но нито вие сте ме разбрал, нито аз вас ви разбрах."

Дават 500 хил. лева за ромски посещения на театри, галерии и музеи от Столипиново

Дават 500 хил. лева за ромски посещения на театри, галерии и музеи от Столипиново

Решението ще бъде взето на извънредна сесия на общината

На 46-та минута Едуард Сарафян предложи край на дебатите и образователният проект за "Столипиново", както и втори проект, спечелен от район "Тракия" отново за интеграция на ромски деца, бяха гласувани за около 5 минути.

Сесията е извънредна тъй като в последния момент са променени сроковете за окомплектоване на документите, обясняват от регионалното издание.