Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" разкритикува президента Георги Първанов за отказа му да назначи нов началник на военното разузнаване, предложен от Министерски съвет.

Това съобщи kafene.net, като цитира публикация във в. "Дневник".

От активната намеса на президента в сферата на националната сигурност през последните месеци оставаме с убеждението, че той мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия, заявяват от съюза "Атлантик".

"Този спор е поредният опит на държавния глава и върховен главнокомандващ едностранно и еднолично да предрешава процесите във Въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби", пише в декларацията.

Преди два дни президентът освободи сегашния шеф на военното разузнаване ген. Пламен Студенков, но не издаде указ за неговия наследник и за втори път блокира кандидата за поста, предложен от военния министър Аню Ангелов.

Първанов и министърът изпаднаха в спор и затова дали в ръководството на военното разузнаване да влезе външен за системата човек. Според Аню Ангелов службата "постепенно се е затворила като черна кутия, в нея никой не влиза.

"За всеки офицер, запознат в детайли с кадровата политика в служба "Военна информация", е ясно, че през целия период на прехода там кадруваше една политическа сила. Затова всеки опит за външна намеса от административен или друг фактор среща истеричен отпор", подкрепят тезата на военния министър представителите на съюз "Атлантик".

"В това затворено феодално владение, скрито зад високите стени на класифицираната информация, са пуснали дълбоки корени фамилните и приятелските връзки. Чести са случаите, когато подборът на кадри се извършва въз основа на отдавна отпадналия чл. 1 от старата конституция. Тази кадрова политика е заложила "приемственост" поне за 20 години напред. Затова президентът настоява един от досегашните заместник-директори да оглави службата", продължава декларацията.

Според офицерите от резерва скандалът между министъра и президента не допринася за сигурността на държавата и подронва достойнството на българския генералитет.

Този скандал отново ни връща години назад и показва на съюзниците ни от НАТО, че още буксуваме в "калта на прехода", заявяват те.