Не са верни твърденията на военния министър Тодор Тагарев, че ако не се гласува сега договора за закупуване на нови бронирани машини "Страйкър", се поставя под риск изпълнението на проекта за превъоръжаване на пехотата.

В това бяха категорични преди парламентарното заседание в петък лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ресорната военна комисия Христо Гаджев.

"Сутринта слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което каза. В момента всичко, което се е случило за отбраната, се е случило в парламента с нашите подписи. За страйкърите - имаме много ясен график, декември месец да завършим процедурата. Да прави Тагарев такива изказвания, не му прави чест", възмути се Борисов в рамките на редовното си изказване сутрин през журналисти в кулоарите на Партийния дом.

"Парламентът не е бюро "Снимки" и няма да действа по график, който да даде възможност на министри да се снимат, когато пътуват в чужбина", добави Гаджев и отбеляза - договорът за бронираните машини спокойно може да се гласува след местните избори, а крайният срок е 15 декември. Освен това, припомни Гаджев, не Тагарев е започнал процедурата по закупуване на американските машини, а служебният кабинет.

"Ако изисква, да си подава оставката. Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент, може да внесе предложение, комисиите да го разгледат по законовия ред. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод", включи се в темата и Делян Пеевски от ДПС.

Критика по темата дойде и от вскички парламентарни групи от опозицията.

Тодор Тагарев покани миньорите в армията

Тодор Тагарев покани миньорите в армията

Проектът за машините успешно е защитен пред две парламентарни комисии-по бюджет и по отбрана