Сигнал относно правомощията на столичния кмет Васил Терзиев събира Общинската избирателна комисия в София на извънредно заседание днес, съобщава БНР.

Председателят на ОИК Полина Витанова обясни, че сигналът е за вероятна несъвместимост на градоначалника съгласно чл. 41, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество.

В 13.00 часа днес ще има заседание на ОИК, като впоследствие на сайта ще бъде качен протокол от заседанието, от който ще стане ясно от кого е сигналът и в какво точно се състои.

Съдът отхвърли иска на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата

Съдът отхвърли иска на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата

Васил Терзиев ще може да се закълне като кмет на София в понеделник

Витанова обясни каква е процедурата: "Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК".

Тя потвърди, че Терзиев е подал уведомление в този 30-дневен срок. Предстои комисията да установи дали той е предприел действия за прекратяване на участието си. ОИК ще изиска необходимите документи в тази връзка, като Терзиев ще има възможност в 3-дневен срок да представи становище.

Витанова отбеляза, че при установяване, че тези действия не са извършени, се прекратяват правомощията на кмета. В противен случай сигналът няма да има основание.

Официално: Васил Терзиев пое кормилото на София

Официално: Васил Терзиев пое кормилото на София

Предизвитателство в Столичния общински съвет - изборът на председател