Върховният касационен съд (ВКС) отказа да върне двореца „Кричим" на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Двамата обжалваха пред върховния съд решения на други съдебни инстанции, включително и предишно на ВКС, които също бяха определили, че дворецът е държавна собственост. Така дворецът „Кричим" остава на държавата.

Припомняме, през 2008 г. Симеон и Мария Луиза образуваха дело с иск срещу държавата за собсвеността на двореца "Кричим" и прилежащите му земи.

През 2010 г. Пловдивския окръжен съд отхвърли предявените претенции за собственост върху двореца. Това решение беше потвърдено от Пловдивския апелативен съд и след това и от ВКС през 2012 г. ВКС отсъди, че те не са собственици по давност на двореца "Кричим". Така имотът беше обявен за държавен и зачислен на Министерство на финансите.

Според върховните съдии Интендантството към Негово Величество Царя, което е било и собственик на имота по онова време, се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха.

Именно това решение на ВКС се опита да обори адвокатът на наследниците на Цар Борис III. Защитникът е предоставил стенограма от заседание на Народното събрание от октомври 1887 г. Съдът обаче не е счел стенограмата за ново доказателство. За да се възприема като такова, то трябва да е документ, които не е бил известен по време на разглеждане на делото.

Преди месеци дворецът „Кричим" беше отключен от бившия финансов министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Двамата го ползвали като лятна вила и база за частни партита. По идея на Дянков дворецът беше частично ремонтиран.