Омбудсманът Мая Манолова е внесла днес конституционна жалба срещу чл.242а от Изборния кодекс, който предвижда заличаване от избирателните списъци като санкция за негласувалите български граждани. Това съобщи в Смолян Мая Манолова, цитирана от БТА.

Според Мая Манолова този член 242 е рестриктивна ограничителна мярка, която на практика обрича на гражданска смърт избирателите и ги лишава от основно право - изборното.

След като законодателят е въвел задължително гласуване е нелогично санкцията срещу неупражнилите правото си на глас да бъде заличаване от избирателните списъци, коментира Мая Манолова.

Омбудсманът е готов вече и с жалба срещу ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница, но по този въпрос възнамерява да се консултира и разговаря с организациите на българите в чужбина. Тя е поискала мандат от българите в чужбина за това какво точно и в какъв обем да са атакуваните текстове пред Конституционния съд.

Според нея ситуацията е доста деликатна, тъй като президентските избори чукат на вратата и е непредвидимо до какво може да доведе една конституционна жалба по тези текстове.