Националният омбудсман Диана Ковачева препоръча на служебния министър на енергетиката Андрей Живков да разработи временен компенсационен механизъм за временно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ. Причината за този временен механизъм са екстремно високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 г. и очакваните високи сметки за отопление за огромна част от домакинствата. Информацията е от администрацията на омбудсмана.

Искането за тази компенсация е след като са получени жалби на граждани от цялата страна, които протестират срещу безпрецедентното увеличение на цените на природния газ за битовите клиенти от началото на 2021 г. досега, което е почти двойно.

Андрей Живков обсъди с държавни секретари по енергетика възможности за компенсации за цената на тока

Андрей Живков обсъди с държавни секретари по енергетика възможности за компенсации за цената на тока

На извънредно заседание на ЕС

"Запозната съм с решението на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г., които ще се използват за изплащане на еднократна целева финансова помощ за отопление на социално уязвими лица", пише омбудсманът. Тя настоява за компенсирането на всички засегнати.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание на факта, че докато регулираните цени на електрическата и на топлинната енергия за бита са непроменени от 1 юли 2021 г. и ще останат стабилни поне до края на годината, цените на природния газ за битовите клиенти се повишават всеки месец, особено чувствително през последните три месеца.

От ЕСО ще предложат намаление на цената на тока за свободния пазар

От ЕСО ще предложат намаление на цената на тока за свободния пазар

Направили са изчисления и симулации

Искането на омбудсмана е след като правителството компенсира бизнеса заради високите цени на тока на свободния пазар.

Припомняме, на 26 октомври КЕВР прие правилата за компенсация на бизнеса за цените на тока. Променя се формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на бизнеса на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г.

Преди това работодателите предупредиха, че заради цените на тока, може да спре подаването на кислород в болниците.

Според КЕВР от 1 януари цените на тока и парното може да са до 30% по-скъпи.