От Енергийния системен оператор ще предложат на КЕВР да намали цената на тока на свободния енергиен пазар. Очаква се това да понижи с над 30% цената на недостиг на балансиращия пазар, съобщи БНТ.

Разходите за ток на бизнеса се формират не само с електричеството, което индустрията купува от свободния пазар, но и с разходите, които правят за балансиране на електроенергийната система.

Омбудсманът поиска компенсации и за битовите потребители на газ

Омбудсманът поиска компенсации и за битовите потребители на газ

Искането е след решението на кабинета за обезщетения за бизнеса

Предвижда се промяна на правилата за търговия с електричество, които се подкрепят от ЕСО. Според тях, вместо често да се правят балансиращи групи с координатори, в които да участват производителите на ток и консуматорите, това да става с директни договори към ЕСО. Информацията е, че има съответни изчисления и симулации

"Ние извършихме няколко симулации за предходни месеци, за месеците август и септември, и при отпадане на обединенията между координаторите на балансиращите групи това ще повлияе положително на цената за недостиг на електрическата енергия. Пределната цена през месец август е била 318 лв., ако бяха отпаднали тогава обединенията, цената за недостиг щеше да е 228 лв. За месец септември пределната цена е 344 лв., в случай, че бяха отпаднали тогава обединенията, цената щеше да бъде 231 лв. към всички крайни потребители", каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Припомняме, на 26 октомври КЕВР прие правилата за компенсация на бизнеса за цените на тока. Променя се формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на бизнеса на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г. като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на ток от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени на ДПИ, където тя е значително по-висока.