Операцията "Свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция" беше съвместен продукт на Бойко Борисов и Ахмед Доган. Това заяви пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

По негови думи идеята е била лансирана със съзнанието, че няма да се осъществи, но е имала определени цели.

Атанасов посочи, че първата е била "Борисов да се покаже като най-големия демократ, който казва: "ето, изберете най-висшия форум и той да реши". Той обаче знаел, че това няма да се случи, което се доказало вчера, когато ДПС "дръпнали шалтера". Това според Атанасов също било договорено между тях.

Не да ни приписва той на нас връзките с ДПС, а ние, "Демократична България" и "Демократи за силна България" имаме много дълга история на отношения с ДПС - отрицателни", изтъкна той.

Според него втората цел на тази "операция" е печелене на политическо време и разсейване на протеста.

"Отровното трио": ДПС лиши Борисов от последното му алиби да остане на власт

"Отровното трио": ДПС лиши Борисов от последното му алиби да остане на власт

2 септември била чудесна дата самотният диктатор да се оттегли

Третата цел пък била Доган за пореден път да демонстрира, че той винаги действа рационално и чува гласа на народа.

Каквито и да са социологическите проучвания, над 60% от хората заявяват, че подкрепят протестите. А протестите искат нещо много просто - незабавна оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори и оставка на главния прокурор, подчерта Атанасов. Той изрази опасение, че ако нещата бъдат добутани до редовни избори, които да организира Борисов, той щял да си ги купи.

Атанасов посочи, че не е гласувал за президента Радев, но към момента това, което държавният глава говорел, напълно съвпадало с позицията на "Демократична България".

Той настоя да няма "никакви измислени експертни правителства, защото те ще бъдат избрани от това Народно събрание".

Според Атанасов е необходим концентриран натиск върху висшия орган на държавна власт да приеме правила, които да дадат възможност за по-честни избори.

ДПС си оставило отворена врата за правителство на "националното обединение"

ДПС си оставило отворена врата за правителство на "националното обединение"

Според Илхан Андай от вчерашната позиция печели и Бойко Борисов